Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még januárban döntés születhet az újabb rezsicsökkentésről - erősítette meg a korábban közölteket Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden. (Ahhoz, hogy az újabb rezsicsökkentés érzékelhető legyen még az áprilisi választások előtt, egy januári döntéssel kell a februárban érvényes árakat lejjebb vinni, így a már a márciusi számla alacsonyabb lehet - ez indokolhatja a sietséget. - a szerk.)

Az államtitkár közölte: a rezsicsökkentés 2014-ben az eddigi és esetlegesen más területeken is folytatódik, ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök decemberi beszédében egyértelműen jelezte. Elmondta: a Rogán Antal frakcióvezető vezette munkacsoport - amelynek ő és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a tagja - december második felében megkezdte munkáját, jelenleg elsősorban a rezsicsökkentés további lehetséges területeit - villamosenergia, gáz, távfűtés -, az újabb csökkentés bevezetésének időpontját és mértékét vizsgálják.

Fónagy szerint mindhárom területről a menetrendnek megfelelően január 10-20. között kapják meg az elkészült szakmai véleményeket, így a bizottság még januárban javaslatot tesz a kormánynak a rezsicsökkentés újabb, harmadik lépcsőjének területére, terjedelmére, és mértékére.

A Napi.hu ugyanakkor korábban kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy a harmadik vágás mértéke a megszellőztetett, 12,5 százalék helyett csak tíz százalék alatti lehet, miután a a költségvetésért aggódó politikusok szolidabb mérséklést szorgalmaznak. (A 12,5 százalékkal jönne ki az összesen 30 százalékos mínusz az eredeti árakhoz képest, az első körös 10 és a második körös 11,1 százalék után.) Úgy tudjuk, a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból azért, mert a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, s ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak.

Az érintett piaci szereplőkkel folyamatos a kapcsolatuk, a magyar energiaszektor szolgáltatóinak válasza megoszlik a kérdésről - mondta az államtitkár, hozzátéve: vannak olyan szolgáltatók, akik a saját munkájuk hatékonyságának javításával, vagy beszerzési piacaik átcsoportosításával alkalmazkodnak a rezsicsökkentéshez. Nem titok, hogy vannak olyanok, akik felajánlották a magyarországi üzletrészeiket, folytak, és folynak is ezzel kapcsolatban tárgyalások - fogalmazott. Van olyan cég is, amely évek óta nemcsak a magyarországi, hanem a teljes európai piaci kivonulást fontolgatja, és a számára gazdaságilag kedvezőbbnek tűnő távol-keleti térségben fektet be - jegyezte meg.

Fónagy János a 2013-ban megkezdett rezsicsökkentést sikeresnek nevezte, mivel az eddig 230-240 milliárd forintot hagyott a családoknál.