Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évben több mint 40 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 157 milliárd forint értékben - derül ki a KSH friss összeállításából. Ez negyedével múlja alul az egy évvel korábbit - igaz, a végtörlesztés finanszírozására engedélyezett forintalapú kiváltó hitelek jócskán emelték a 2012-es bázisadatot. A képet tovább árnyalja, hogy az elmúlt év második felében már az engedélyezések száma 5700-zal, összege több mint 24 milliárd forinttal volt magasabb, mint az első félévben.

Nem csak az új hitelek összértéke csökkent, hanem folytatódott a hitelállomány 2011-ben megindult apadása is. Még ben még a 2011 végihez viszonyítva 17, a devizaalapú állományban pedig 28 százalékos visszaesés következett be, amit a 2011-től bevezetett végtörlesztés, illetve a devizahitelezés szigorítása okozott. Majd 2013-ban lassult a csökkenés üteme, az év végére 5 százalékkal (192 milliárd forinttal) lett kisebb a teljes hitelállomány összege.

Forrás: KSH

Újra jelentős szerephez jutottak viszont az állam által szubvencionált konstrukciók: az engedélyezett lakáscélú hitelek számának 20, összegének 26 százaléka volt államilag (kamat)támogatott, szemben az egy évvel korábbi 3, illetve 4 százalékos aránnyal.

Ezt a növekedést az állami kamattámogatás feltételeinek tavalyi javítása eredményezte, hiszen nőtt az öt év alatt elérhető kamattámogatás összege, a támogatott hitel felős értéke és használt lakás vásárlása esetén az ingatlan értékének korlátja.

Forrás: KSH

A kamattámogatás mértéke jelenleg a referenciakamatlábhoz mérten hitelcéltól függően 50-70 százalék 5 éven át a BankRáció adatai szerint, új lakás vagy ház vásárlásához, építéséhez legfeljebb 15 millió forint, használt lakás/ház vásárlásához, korszerűsítéshez maximum 10 millió forint vehető fel.

Az idén ez a bővülés folytatódhat, illetve pozitívan hathatnak a hitelkeresletre az MNB enyhítési ciklusa nyomán mélypontjuk körül járó forintkamatok is.

A piacon nyomokban bár, de újra fellelhetők a 2012 első felétől - a korábbiaknál jóval keményebb, csak az igen jól keresők számára elérhető feltételekkel - újból engedélyezett deviza alapú hitelek: tavaly 14 ilyen kölcsönt engedélyeztek, 148 millió forint összértékben.
Ezzel párhuzamosan a támogatás nélküli hitelek visszaszorultak: számuk 52 ezerről 33 ezerre, összegük 198 milliárd forintról 116 milliárd forintra csökkent.

A hitelek minősítésében 2012 végéhez képest kisebb változás történt 2013 végéig: a 2009-től tapasztalható arányeltolódás a problémamentes hitelek irányából a rosszabb minősítésűek felé megállt. A fennálló szerződések 78 százaléka a hitelek minősítése szerint problémamentes volt, 13 százalék külön figyelendő minősítést kapott.

Az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek együttesen meghaladták a 9 százalékot. 2012 végéhez képest mindössze annyi a változás, hogy a problémamentes hiteleknél több mint 2 százalékpontos csökkenés, a külön figyelendő hiteleknél pedig ugyanekkora növekedés következett be. Az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítést kapott hitelek aránya nem változott jelentősen. 2013 decemberében 92 ezer hiteladós törlesztési késedelme volt 31-60 nap közötti, 67 ezeré pedig a 61, de akár a 365 napot is meghaladta.