BUX
36940

Meglepő számok jöttek a trafikokról és az online kasszákról

A KSH által kimutatott forgalomnövekedés egyharmada a kereskedelem fehéredésével függ össze.

Napi.hu, 2014. június 25. szerda, 09:09

Áprilisban 6,3 százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, de ha kiszűrjük a trafikrendszer és az online pénztárgépek bevezetésének hatását - utóbbi a bevallott, legális forgalom bővülését, vagyis a kereskedelem fehéredését is hozta -, a növekedés ennél kisebb, 4 százalékos - derül ki a KSH friss jelentéséből.

Visszatérve a 6 százalékos bővüléshez, ehhez az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 3,8 százalékos növekedéssel járult hozzá.  Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai áprilisban 7,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. áprilisban 745 milliárd forint volt, 61 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. 2014. áprilisban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (47,9 száazlék), egyharmada (33,8 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,3 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.