Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első négyhavi hiánya 666,2 milliárd forint volt, az éves előirányzat 96,9 százaléka - közölte az NGM.

Ilyen kedvező, pozitív meglepetést tükröző adat után indokolt lett volna az egy milliárd eurós kötvény kibocsátását péntekre halasztani - mondta Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint az euróval szembeni azonnali 0,4 forintos erősödés is azt jelzi, hogy a piac kedvezően reagált.

Az államháztartás áprilisi pénzügyi mérlegében - a bázishoz képest - a kiadások nagymértékű 191 milliárd forintos csökkenése, és a kamatkiadások előző évinél 24 milliárd forinttal alacsonyabb összege az igazán figyelemre méltó - hangsúlyozta Suppan.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője is a kiadások csökkentését emelte ki. Mindkét elemző utalt arra, hogy ha az első félévi államháztartási hiány kisebb lesz, mint az NGM előrejelzésében közölt 1.211 milliárd forint, akkor elképzelhető, hogy az elemzői kar a korábban várt 2 százalékos GDP arányos államháztartási többletet feljebb emeli.

(Az NGM előrejelzése szerint az államháztartás pénzügyi mérlegében a második negyedévben további 469 milliárd forintos hiány halmozódik fel, ugyanakkor a harmadik és negyedik negyedévben egyaránt többlet várható, rendre 221 milliárd, illetve 303 milliárd forint - így teljesülhet a 2011-re tervezett 687,4 milliárd forintos éves hiánycél.)