Meglepődtek az elemzők - Ez csak egyszeri kisiklás lehet

Meglepte az elemzőket a külkereskedelmi forgalom szeptemberi élénkülése.
MTI, 2014. november 7. péntek, 12:45

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken jelentette, hogy az augusztusi megtorpanás után szeptemberben megélénkült a külkereskedelmi forgalom: az export euróértéke 5,8, az importé 5,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kiviteli többlet 99 millió euróval, 953 millió euróra nőtt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint soha nem volt ekkora a külkereskedelmi mérleg havi többlete, így az augusztus "egyszeri kisiklásnak" értelmezhető. Szeptemberben visszatért a lendület a magyar gazdaságba, a külkereskedelem élénkülését már a hétfői iparstatisztika is előre jelezte - mondta. A kedvező külkereskedelmi adatban az olcsó olaj hatása is benne lehet, vetette fel az elemző, aki szerint a dinamikát döntően a feldolgozóipar jó teljesítménye adta. Ezzel kapcsolatban az eurózóna gazdasági teljesítménye jelenthet komolyabb kockázatot, ellentmondásosak a gazdasági adatok - fejtette ki.

Jó lenne, ha az eurózóna nem fordulna újabb recesszióba az év második felében, mivel a magyar export döntően ide irányul - tette hozzá. Úgy vélte, a növekedést mérsékeli majd a bázishatás, mivel a magyar gazdaság a tavalyi év második felében fordult érdemi növekedési pályára. Török Zoltán szerint az export és az import egyaránt 5-6 százalékkal nőhet az idén.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szintén úgy vélte: magas és meglepetést keltő, hogy az export euróértéke 5,8, az importé pedig 5,0 százalékkal nőtt szeptemberben, míg augusztusban 4 illetve 0,6 százalékos csökkenést mért a KSH. Az elemző szerint ugyanakkor fenntartással kell kezelni az adatot, mert az ipar termelési volumene nem érte el a június-júliusi szintet.

Az első becslés nagyon bizonytalan, ezért nem tartotta kizártnak, hogy ezt a meglepetést keltő adatot később módosítják majd, olyan szintre, amely összhangban van az ipari termeléssel. Lehetségesnek tartotta azt is, hogy egyszerű időzítési kérdésről van szó: azaz a nyár elején felhalmozott készleteket folyamatosan értékesítik. Az ING elemzője arra is rámutatott, hogy szeptemberben - különösen a hónap elején - a forint is gyenge volt, így javult a cserearány, ez is hozzájárulhatott a külkereskedelmi termékforgalom egyenlegének jelentős javulásához. Ráadásul az export gyorsabban nőtt, mint az import, ami ellentétes a korábbi trenddel, amiben az importnak volt gyorsabb a dinamikája a hazai belső kereslet élénkülése miatt - tette hozzá. A későbbi statisztikákból kiderülhet, hogy mennyire lesz tartós az exportbővülés - mondta Balatoni.

Bár a szeptemberi külkereskedelmi többlet rekordmértékű, a trend csökkenésre utal Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint. Kiemelte, hogy a külkereskedelmi többlet 953 millió euró volt, ami a legmagasabb havi értékek közé tartozik, egyben több mint 10 százalékos emelkedés tavaly szeptemberhez képest, ám a trendeket nézve a kép árnyaltabb, részben azért, mert az augusztusi autóipari leállások után az üzemek szeptemberi újraindulása megdobta az exportot is. Hozzátette: ezt a hatást leszámítva, a külkereskedelmi többlet alakulását visszamenőleg nézve, a trend alapján a szufficit enyhe csökkenést mutat, ami részben az importbővülés számlájára írható. Emellett az exportdinamika is lassul, ami szintén szerepet játszik a külkereskedelmi többlet apadásában - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.11.07 20:11

HOGYAN PROFITÁLHAT AZ ERŐS DOLLÁRBOL MAGYARORSZÁG, a magyar gazdaság:

- Az erős Dollar miatt máris kereskedelmi defizitje van az USA-nak, csőkken az export, erősődik az import.

- egyes amerikai vállalatok csődbe fognak menni,vagy legalább is csőkkenni fog a termelésűk, mert az olcso import áru, a saját termékűket az amerikai piacon megdrágitja.

Hogyan profitálhat Magyarország:

- miután az Europába irányulo amerikai áru drágul, a kieső eddigi export termék árát kompenzálni tudják, ha a gyártás ezen részét Magyarországon állitják elő.

- tehát termelési kapacitásuk egy részét érdemes Magyarországon termelni.

- további előny az itteni gyártásra, hiszen az előállitási és szállitási kőltségek lényegesen lecsőkkennek.

- Vámkedvezmények előnyei EU-n belűl stb.

- az oroszországi szankciok megszűnése után, az Ukrán és Orosz piac megszerzése már gyerekjáték.

- A Magyarországon valo termelés kővetkeztében a már meglevő kereskedelmi partnerokat az amerikai cégek igy Europában nem vesztik el.


- Magyarország gazdasági strukturája erősen az autoiparra koncentrál,ezért másirányu magas szinvonalu termékek gyártására és ezek tehnoloriájára is szűkség van.

- Az utobbi időben magyarországon sok ipari Park épűlt, részben kihasználatlanok, tehát a feltételek biztositva vannak az ujonnan betelepűlő cégeknek.


Az ugynevezett keleti nyitás mellett most fokozni kell az aktivitást a Magyar Gazdasági Kűlűgyminisztériumnak, - hiszen itt az alkalom - az USA irányában, mivel az ilyen irányu egyűttműkődős mindkét országnak előnyt jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.07 19:19

Jó lenne, ha az eurózóna nem fordulna újabb recesszióba az év második felében,.....miiiiiiiiii???????...már vége a válságnak 3 éve ....,az itt kommentelő ballib -bétollnokok szerint ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html