Az adatok igen kedvezőek a második negyedéves GDP adatok megjelenése előtt, mivel a második negyedévben összesen 571 millió euróval bővült a külkertöbblet, így nem kizárt, hogy a GDP növekedés újra pozitív meglepetést okoz - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A gyorsulás a naptárhatásnak is köszönhető, mivel júniusban két munkanappal több, májusban két munkanappal kevesebb állt rendelkezésre. Az idei első hat hónapban 1102 millió euróval, 4310 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 7,9, az importé 5,8 százalékkal bővült. Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány-javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják - véli az elemző. Véleménye szerint a kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az ECB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára. A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,5 milliárd euró közelébe ugorhat a külkertöbblet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak zuhanása. Az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2-2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít Suppan középtávon.

Továbbra is "hihetetlen többleteket" produkál a magyar export - kommentált Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. Ennek kínálati oka az autógyárak korábbi befektetései miatt felfutó termelés, ami várhatóan szeptembertől lassan tompul az erősödő bázis nyomán. Az éves külkeraktívumot 6,5-7 milliárd euró közé várja.

Mivel igen volatilisak a havi adatok, inkább a 12 havi átlagokat érdemes nézni, ennek értéke 7 milliárd euró felett van. A beszerzésimenedzser-index azonban júliusban a növekedési küszöbértékre süllyedt, így lehet, hogy idén is lesz lassulás a hetedik hónapban - véli Balatoni.

A háztartások bővülő fogyasztása - amelyek egy részét importból fedezik - jelentős mértékben hozzájárul az import mutató növekedéséhez - állapította meg Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője. Az év hátralévő részében a mostani masszív kükkertöbblet azonban csökkenhet, ha tovább bővül a fogyasztás. A KSH pénteken publikálja a második negyedéves GDP adatot, amiben érzékelhetőek lesznek az elmúlt időszak kedvező makroadatai, a növekedésnek - az első negyedévhez hasonlóan - a külkereskedelem lehet a fő húzóereje felhasználási oldalról.