A technológiai papírokkal túlsúlyos Nasdaq Composite index 0,8 százalékos emelkedéssel 1477,29 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8077,56 ponton zárt, ami 0,6 százalékos mínuszt jelentett. Az S&P pedig 0,5 százalékkal 832 pontig nőtt.

A Nasdaq emelkedését az segítette, hogy csütörtökön a tőzsde zárása után kiemelkedően jó eredményeket tett közé a Google Inc, amely a Wall Street elemzőit is pozitívan lepte meg. A papír árfolyama 6 százalékkal 324 dollárra emelkedett zárásra, napközben azonban 332 dollár közelében is volt a papír. Meglpően jól teljesítettek a bankok a Citigroup 11,5 százalékkal a Bank of America pedig 10 százalékkal drágult.

Összességében azonban a  befektetőket nyomasztják a vállalati profitkilátások, és egyelőre semmi jele annak, hogy a végéhez közeledne a világgazdaság lassulása - vlik az elemzők.

Pénteken komoly várakozás előzte meg a GE gyorsjelentését is, amely a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményről számolt be a. Az általános vélekedés szerint a gazdaság helyzetét általában jól tükröző General Electric, arra is figyelmeztette befektetőit, hogy 2009 különlegesen nehéz esztendőnek ígérkezik. Ez tovább erősítette a bizonytalanságot, hiszen a GE szerteágazó tevékenységével a piac csaknem minden szegmensében jelen van. A nap végére a papír 10 százalékot esett, és 12 dolláron zárt.

Sok vállalati gyorsjelentés érkezett egyébként pénteken. A Harley-Davidson pénzügyi jelentése gyengébb volt a vártnál, ugyanakkor üzembezárásokat és 1100 fős leépítést jelentett be.  A motorgyártó a hírre 7,2 százalékkal 11,50 dollárra esett.

Gyengült a világ legnagyobb építő- és bányagépgyártója, Caterpillar, miután riválisa, a japán Komatsu Ltd visszafogta idei nyereség előrejelzését a globális kereslet jelentős visszaesése miatt.

Az olaj drágulása jót tett az olajcégeknek, a Shell például 2 százalékkal tudott emelkedni.