Meglepőt lépett a magyar kormány - ezrek félthetik az állásukat?

Mintegy 75 milliárd forint jutna jövőre az álláskeresési járadékra az idei 55 milliárd helyett. A több mint egyharmados növekedésre a legvalószínűbb magyarázat a közszférában történő jövő évi leépítések - értékel a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. július 4. szerda, 12:41
Fotó: Shutterstock

Több mint 36 százalékos növekedést irányoz elő a kormány költségvetési javaslata az álláskeresési ellátásokra. Néhány százalékos növekedést indokolna a tény, hogy a minimálbér növekedésével minden évben nő az álláskeresési járadék maximális összege is. Tavaly ez mindössze hárommilliárdos emelkedést jelentett, úgyhogy ez a hatás aligha magyarázza meg teljesen a tervezett húszmilliárdos növekedést.

A változás okáról a portál megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, amely azonban nem adott választ. A legvalószínűbb lehetőség a közszféra leépítése: a napokban kiderült, hogy a kormány létszámstopot vezetett be a közigazgatásban, ráadásul a közszféra leépítéséről szóló terveket a kabinet korábban is hangoztatott.

Például még mindig érvényben van az a kormányhatározat, amely szerint a közszférában a nyugdíjazottak helyére "közalkalmazottak, kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők álláshelyeinek betöltésére közalkalmazotti, kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető, és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés nem köthető".

E határozatnak a következményei rosszabbak, mint a fűnyíró elvű leépítésé, hiszen így lényegében a véletlenen múlik, mely intézményeknél, s azokon belül mely osztályokon szűnnek meg álláshelyek. Emellett egyéb, a sajtóban nem bejelentett, "lopakodó" leépítések is történtek a közszférában, sok esetben a leépítetteket közmunkásként foglalkoztatták vissza.

A hvg.hu emlékeztet: oly módon is csökkentették a közszféra méretét, hogy egyes intézményeket nonprofit cégek alá szerveztek be. A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter is egyébként az Operaház gazdasági társasággá átalakításával fenyegette az alkalmazottakat, egy interjúban arról beszélt, hogy sztrájk esetén a gazdasági társasággá átalakulást javasolja a miniszternek, s ebben a formában már három hónap alatt lezavarható egy csoportos létszámleépítés.

Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra a sajtóhírre, hogy a mentőknél létszámstop van, cáfolta az értesülést, ugyanakkor a létszámstop céljáról is információval szolgált: "az intézkedés célja, hogy a bürokrácia ne növekedjen, hatékony és olcsó államot teremtsünk meg".

Mindezek tükrében erősen valószínűnek tűnik, hogy a kormány leépítésekben gondolkodik, bármekkora gondot is okozzon is a közigazgatásban a munkaerőhiány. A maradók valószínűleg nagyobb bérre számíthatnak, hiszen Varga Mihály belengette már, hogy a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségéről ősszel dönt a kormány.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.07.11 09:41

@kanri: Persze, sőt orbánráhel is ott lesz. 120 bruttóért válogatja a gyümölcsöt a hűtőházban most is. A tiborcgyerek meg targoncázik. Olyan jól keresnek hogy kastélyra is telik :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.07.11 09:36

Kíváncsi lennék, hogy mire gondol kurmányunk? Azt hiszik, hogy az asztal mellett elkényelmesedett közhivatalnokok, majd elmennek nettó 120 EFt-ért szalag mellé dolgozni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.07.11 09:06

@gagxy: Kedves Kommentelőtárs!

Sok jó meglátásod van. A 3. pontoddal teljes mértékben egyetértek. A 2. pontot árnyalja az abnormális mértékű elvonás, ami a munkáltatókat sújtja. Ezt a kisebb kkv-k vezetői különböző trükkökkel oldották meg, és tették lehetővé, hogy a dolgozók magasabb valós bért kapjanak. A nagy cégek ilyet nem csináltak. Most már ugye a kicsik sem tudnak, ha követed a kormány és az adóhivatal akcióit, tudod miért... ki van minden fehérítve, ami szenzációs hír, kérdés hogy ilyen mértékű elvonások mellett a cégek meddig bírják a kiképzést, főleg a növekvő bérigényeket, és az egyre selejtesebb munkaerőt. Mivel elég nagy nyomás alatt vagyunk emiatt mi cégvezetők, gyanítható hogy hamarosan "kurvavilág" lesz, mivel mi kicsik foglalkoztatjuk a magyar dolgozók 60-70%-át. Tehát ezért nem lehet egy az egyben megvalósítani a te amúgy jogos igényeidet, hogy adjunk 2-szer, 3-szor akkora bért, és akkor minden fasza lesz (amúgy akkor se lesz, mert akkor azt tekintitek bázisnak, és annak a 2-3-szorosát akarjátok majd... tudod... a munkavállaló ilyen... ha a kisujjamat nyújtom, pár hétig örül mint majom a farkának, megbecsüli magát, aztán már a karom kell, különben nem hajlandó még lehajolni sem, csak ajvékolni hogy kevés a fizu)

Az 1. pontoddal lehet vitatkozni, mint ahogy a komáromi, "akkorisszlovákiábamegyekbevásárolni" "qrvaország" táltospista (europeer) barátunk lecsapott rá egyből, mint gyöngytyúk a takonyra. Van igazság abban, amit írsz, de nagy munkavállalói létszámmal üzemelő cégek nehezen tudnának üzemelni HR nélkül. Sajnos valóban a HR színvonala is úgy zuhan, mint minden más szakterületé, oda is egyre selejtesebb emberek kerülnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.10 09:25

@gagxy:
Egyetértek!
A cégek és a gazdaság legfőbb féke a HR-es libák.
Nem ismerik a szakmákat, a szakmák közötti átjárhatóságokat. A beteges pszichos játékaik nem erre a melós kiválasztásra valók.
A cégvezetők a HR fenntartásával rengeteg pénzt dobnak ki, a termelést pedig sokszor pont a HR veszélyezteti Ha vennék a fáradságot és ezen elagyalnának és főleg számolnának, akkor megszüntetnék a HR bagázst.
Egy HR-es fizetéséből 2-3 aktív dolgozót tud tartani. A HR vezetőiből meg akár 5-6-ot is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gagxy, 2018.07.10 09:04

@laci_52: A munkaerőhiány ugyan olyan urban legend mint a laposföld.
Én az egyik legnagyobb hazai egyetem alumnijára láttam rá, még "hard" természettudományxos végzettséggel is nehéz elhelyezkedni, miközben sír a cégek szája. Ennek 3 oka van:
1). Magyarország HR-súlytotta övezet. A HR nevű áltudomány, az olyan ezo-bizbaz szintű dolgaival mint a teljesen nevetséges arcelemzés, grafológia, meg a "tervezz kádat, hogy lássuk milyen jó heggesztő leszel" típusú szűrökkel gyakorlatilag pont az értelmes munkaerős szűrik ki (aki releváns tudással rendelkezik az hamarabb talál munkát, mint hogy kivárjon egy 3-4-5 körös felvételt). Ráadásul olyan módszerek és elvek alapján szűrnek amiket ha józan ésszel és logikával nézel akkor egyértelműen látszik, hogy értelmetlenek és a valósághoz közük nincs.
Ráadásul kialakult az a rutin, hogy a pályakezdőt MÉG, a 40 év felettit pedig MÁR nem veszik fel. Egyébként az összes HR-es aki pont ezt műveli saját magának is letagadja, egyszerűen tudat alatti szinten bemagyarázza magának, hogy lehet heggesztőt válogatni ezrterikus módszerekkel. Tapasztalataim szerint nulla az önkritika. Így aztán volt diákom aki vegyész végzettséggel elment irodai adminisztrátornak, mert egyszerűen nem volt pénze kivárni a majd 3 hónapos felvéteti eljárást a laboráns állásra.

2) A másik oldala a probléma-körnek a fizetés: 120 ezerért normális ember nem fog elmenni 3 műszakban futószalag mellé, vagy kormánytisztviselőnek felelőség-vállalással. Szlovéniában egy kezdő tanár 300 ezer forintnyit keres. Nálunk ennek nem egész a felét. A munkáltatóknak nem a munkaerő hiányzik, hanem a rabszolgák. Majd ha kap az ember kézhez 200000 forintot akkor el fog menni dolgozni másik megyébe, viszont 120 ezerből megveszed a bérletet, kifizeted az albit és a hónap 2. hetében éhenhalsz (nem, a valóságban a cégek nem fizetik ki az utazási költségeket). Még vidéki városban sem lehet megélni 140-es nettó alatt (szegeden egy rossz panel lyuk 60k+rezsi, a bérlet 7k = 90 ezer elszállt és még nem ettél).

3) Döntő gond a HELY kérdése: Kisebb településeken, vidéki járásokban kompletten nincs állás, tömegesen keresnek munkát az emberek. Lehet, hogy nem kellene mindent Budapesten megépíteni és simán lenne munkaerő, nyugodtan lehet üzemet/gyárat építeni Pécsen, Szentesen, Kiskunmajsán, Szegeden, Békéscsabán, Celldömölkön, Szolnokon is és lenne munkaerő. Ennyi.

Az is szörnyű, hogy a napi és a hasonló lapok ezekre a triviális dolgokra (különösen a 3. pontra !!!!) nem figyeltek fel / nem emelik ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html