A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei jövedéki ellenőrzés alkalmával figyeltek fel egy autógáz forgalmazással foglalkozó telephelyre. Az ellenőrök folyamatosan megfigyelték a telepre érkező beszállítókat, így buktatták le a házilag barkácsolt szállítójármű tulajdonosát.

A normál platós teherautóra egy gáztartályt rögzítettek, teljesen figyelmen kívül hagyva minden biztonsági szabályt. A pénzügyőröket is meglepte ez a különös szállítási mód, ezért biztonsági okokból, a szakszerű lefoglalás elvégzése érdekében, a helyszínre hívták a katasztrófavédelem valamint az egyik hazai gázforgalmazó társaság munkatársait.

A helyszínen megjelent szakemberek által csak "mozgó bombának" nevezett gáztartály a megengedett 85 százalékos maximum töltöttségi szint helyett 92 százalékos töltöttségi szinten volt. A jövedéki és közbiztonsági jogszabályok sokaságát megsértő gépjárművet és veszélyes szállítmányát a NAV pénzügyőrei lefoglalták.

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás a gépjármű vezetője ellen, aki akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezen kívül jövedéki és közigazgatási eljárás is indult ellene, amely - a jogszabályoknak megfelelően - akár 3 millió jövedéki- és 1 millió forint közigazgatási bírság kiszabásával is végződhet.