Meglepte Magyarország az EBRD-t

Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt, a magyar gazdaságban ugyanakkor "meglepő" ütemű élénkülés tapasztalható - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzése.
MTI-Eco, 2013. november 11. hétfő, 13:07
Fotó: Napi.hu

Az EBRD valamelyest rontotta a működési területének egészére adott idei és 2014-re szóló GDP-előrejelzéseit, a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisait ugyanakkor javította, ám így is messze van a kormányzati jóslattól.

A felzárkózó európai gazdaságok reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank térségi átlagban - a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva - most 2 százalékos GDP-növekedést vár 2013 egészére. Az előző, májusban összeállított EBRD-becslésben 2,2 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt ugyanerre a térségre. Az EBRD 2014-re vonatkozó régiós növekedési prognózisát 3,2 százalékról 2,8 százalékra vette vissza.

Gyorsabb a növekedés, de...

Magyarországon ugyanakkor a bank 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi GDP-bővülést vár. Az előző EBRD-előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt. (A kormány rendre 0,9 és 2 százalékra számít.) A prognózis szerint a magyar gazdaságban "meglepő és üdvözlendő" ciklikus fellendülés zajlik. Az EBRD szakértői szerint a javulás elsődleges hajtóerejét az állami infrastrukturális beruházások jelentik, ugyanakkor a reálbérek növekedése nyomán valamelyest erősödött a hazai fogyasztás is. Mindez véget vetett a tavalyi éven végighúzódó, kettős mélypontú recessziónak, bár a magyar gazdaság teljesítménye még mindig csak a 2009 elején mért szinten van - áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank véleménye szerint középtávon a hitelkiáramlás folytatódó zsugorodása és a közműszolgáltatói szektorral kapcsolatos, egyre nagyobb befektetői bizonytalanság gyengíti a magyar gazdaság trendnövekedési rátáját. Az EBRD szerint valószínűtlen, hogy MNB növekedési hitelprogramja hatékony lehet a befektetők iránt "barátságosabbá" váló - és így a hitelkeresletet is ösztönző - magyar gazdaságpolitika nélkül.

Oroszország húzza le az átlagot

A működési térség egészére adott, az előzőnél borúlátóbb prognózist a bank elsősorban a régió legnagyobb gazdasága, Oroszország várhatóan jelentősen gyengülő teljesítményével indokolta. Az EBRD hétfői előrejelzése szerint az orosz gazdaság növekedési üteme az idén mindössze 1,3 százalék lesz a tavaly mért 3,4 százalék után, és jövőre is csak 2,5 százalékra gyorsul vissza. Az orosz gazdaság lassulása az EBRD szerint tovagyűrűző hatást gyakorol a kelet-európai és a kaukázusi térség teljesítményére is.

A bank szerint emellett a működési régió egészének növekedési kilátásai továbbra is nagyban függnek az euróövezeti fejleményekről. Az euróövezettel kapcsolatos borúlátó forgatókönyv jórészt nem változott az utóbbi két évben; ez a változat azzal számol, hogy az adósságválság kiterjed a valutaunió legnagyobb központi gazdaságaira, több európai nagybank fizetésképtelenné válását okozva. Egy ilyen fejlemény esetén az anyabankok gyorsítanák a finanszírozási források kivonását az EBRD működési területének gazdaságaiból, recesszióba sodorva a felzárkózó európai térség nagy részét.

Az EBRD hétfői előrejelzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e forgatókönyv ma már kevésbé tűnik valószínűnek, mint két évvel ezelőtt.

Kínai kockázat

A bank szerint viszont nőtt annak a kockázata, hogy Kína és általában a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése a vártnál is nagyobb mértékben lassul. A kínai gazdaság növekedése az elmúlt évtizedben mért 8-10 százalékos ütemekről máris 7,7 százalékra csökkent 2013 első háromnegyedévének teljesítménye alapján, és erősödnek az aggályok banki és nem banki szektorokból kiáramló hitelek gyors bővülésével, a kínai pénzügyi szektor eszközminőségével kapcsolatban.

Az euróövezeti helyzet esetleges markáns romlása vagy a kínai gazdaság "kemény landolása" valószínűleg elhúzódó piaci viharokkal és igen negatív átgyűrűző globális gazdasági hatásokkal járna, lassítva a fejlett és a felzárkózó térség növekedését egyaránt - hangsúlyozza hétfői elemzésében az EBRD.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.11.12 07:41

@Bhole: szektás, ennyire nehezen megy a számok értelmezése???

magyar adatok:
2008 15,352.90 USD
2007 13,519.92 USD
...
2013 13,344.16 USD

miért alázod meg magad ennyire?? de ahogy nézem az eseted a szektások között nem kirívó, hunfasz is veled sétál, értelmileg hasonló szinten jártok :) haha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.12 07:36

@Antiifreemaison: amit átadtak, azokat még az előző kormány tárgyalta le... a narancskomcsik ezt magukénak tekintik??? rákosi ivadékai, látszik minden egyes szektáson, fideszes cseléden...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2013.11.12 06:19

@rigolya: Jaj kérünk Rigolyka' taníts minket! Isszuk minden szavad! Amúgy rajta van a reális és a teljes is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

libamaj, 2013.11.11 23:04

@Antiifreemaison:
A magyarok keveset keresnek és hosszú ideig még így is fog maradni.
A változáshoz kiváló iskolák , innovációt serkentő gazdasági lehetőségekre és egyetértésre lenne szükség. Magyarországon az utóbbi lehetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.11 21:40

@libamaj: A liberálisok szerint a piacgazdaság van ....,.így igaz ,gyárak zárnak be ,és gyárak épülnek ...,ha a tőkés lát bizniszt jön ,ha nem megy ....,például a Nokia sokallta a béreket ,és átment Kínába Komáromból...sokat keresnek a magyarok??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html