Meglódul a pénzszórás: magyar városokat támogatnak

Néhány százmilliótól több milliárd forintig osztott pénzt a városoknak a kormány uszodára, többek között sporttelepre, kórház- és belváros felújításra - a csokornyi határozat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2017. augusztus 16. szerda, 06:21
Fotó: Napi.hu

A veszprémi uszodára 5 milliárd 778 millió forint költségvetési támogatás jut. Az uszodában legalább egy 10 pályás, 50 méteres versenymedencét, egy legalább 5 pályás, 25 méteres edzőmedencét, egy tanmedencét, egy gyermekmedencét, rekreációs teret, illetve egy wellnessrészleget és az ezekhez közvetlenül kapcsolódó funkcionális tereket kell kialakítani.

A kaposvári Kaposi Mór Kórházi déli épülettömb rehabilitációjára idén már kapott 1 milliárd 898 millió forintot, ehhez tett még hozzá most a kormány további 826 millió támogatást, de ezt csak jövőre fizeti ki.

Sopron történelmi belvárosának műemléki felújításának második üteme két részletben kap támogatást. Az idei költségvetésből 4 milliárd 763 millió, míg a jövő éviből 2 milliárd 262 millió forintot. A Lővérek Programra már kapott a város tavaly 1,1 milliárdot, ehhez jön idén 3,6 milliárd, jövőre pedig 3,1 milliárd forint.

A nyíregyházi tiszavasvári úti sporttelepen - kormányzati támogatással - atlétikai centrum épül 2019. május 31-ig. A határozat itt csak a támogatás tényét közli, összeget nem.

Viszont a dunaújvárosi Radari Sporttelep fejlesztésére 656 millió forintot irányzott elő kormány, azon a 23 millión túl, amelyet tavaly már megkapott a város.
Az "Okos Város - Okos Miskolc" program megvalósítása keretében a város közigazgatási területén intelligens térfigyelő rendszer épül, 1,7 milliárd forint támogatással.

A váci Munkaerő-piaci Elhelyezkedést Segítő Speciális Fejlesztő Központ létrehozásához már kapott a város 600 millió forintot. A kormány most 553,1 millió forint többletforrást biztosított a berendezéshez, eszközbeszerzéshez, a működés előkészítéséhez és a pilot projekt szakmai lebonyolításához.

Összetett programok

Egy másik határozatában a kormány támogatta az Országos Intermodális Konténerterminál Hálózat (OIKH) létrehozását, amelynek elemei a következő helyszíneken lesznek: Zalaegerszeg, Békéscsaba, záhonyi átrakodó körzet és Paks. A Zalaegerszeg-Zalaszentiván Intermodális Konténerterminál projekt előkészítésére még idén 300 millió forintot lehet felhasználni.

A kormány elfogadta a  Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2017 és 2030 közötti stratégiai fejlesztési programját. Ennek keretében Debrecen és Hajdúszoboszló 23,6 milliárd, míg a Hortobágy és a Tisza-tó 35,8 milliárd forinthoz jut.

HOZZÁSZÓLÁSOK