Mióta Orbán Viktor leült tárgyalni a Gazprom vezérével, megszaporodtak az orosz gázipari óriást helyzetbe hozó, és az orosz érdekeket segítő magyar lépések. Leállítottuk az ukrán gázszállítást, megengedtük a Gazpromnak, hogy olcsón tárolja a földgázt Magyarországon. Ezután pedig a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság kedden beadott egy módosító javaslatot a fideszes Mengyi Roland törvényjavaslatához, amiben lényegében lehetővé tennék, hogy az uniót és a nemzetközi egyeztetést megkerülve megkezdjük a Déli Áramlat építését - írja az Index.

Ahogyan az indoklásban is írják, a módosítással olyan gázipari cég is építhetne vezetéket, amelyiknek nincs úgynevezett szállítási rendszerüzemeltetési engedélye. Márpedig ez azt jelentené, hogy nem kell megfelelnie azoknak a szabályoknak sem, amelyek ezekre az engedélyesekre vonatkoznak. Az engedéllyel rendelkezők nem kezdhetnek vezetéképítésbe nemzetközi koordináció, jóváhagyás nélkül, a különböző nemzeti fejlesztési terveket ugyanis összehangolják és ellenőrzik. A törvény szerint a rendszerüzemeltető csak a jóváhagyott 10 éves fejlesztési tervben szereplő fejlesztéseket kezdheti meg, sőt, ha a tervet elfogadták már köteles is a beruházást végrehajtani.

A módosító javaslat nem nevesíti, de mostanában egyetlen szállítóvezeték terve van napirenden, az oroszt gázt Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül az európai gázvezeték hálózat ausztriai csatlakozási pontjáig szállító Déli Áramlat. És történetesen ugyanez a vezeték az, aminek a megépítéséhez egyelőre csak úgy foghatnánk hozzá, ha teljesen figyelmen kívül hagyjuk a nemzetközi testületeket.

Brüsszel nemrég felszólította Bulgáriát: halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, amíg a konfliktus nem rendeződik Oroszországgal.

A lépés, ha csakugyan erre irányul, az Oroszországot éppen szankciókkal sújtó Európai Uniót és vele szövetséges Egyesült Államokat igencsak felbőszítheti. Az EU ugyanis az orosz birodalmi törekvéseket és befolyásukat erősítő Déli Áramlat vezetéképítési tervet jelenlegi formájában ellenzi, és határozottan állást foglalt a kérdésben: mindaddig nem tárgyal a vezetékről, amíg az orosz-ukrán-konfliktus nem rendeződik.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Washingtonban Vicoria Nulanddal, az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral tárgyal, majd és az energetikai megbízottal, Amos Hochs-szal. A Déli Áramlat például biztosan szóba jön.