Megnégyszereződött az államtitkárok száma

Követte a kormányzati trendet az NGM: a minisztériumi dolgozói és vezetői létszáma többszörösére nőtt az elmúlt években. A tárcát immár 23 ember - miniszter, államtitkár és helyettes-államtitkár - igazgatja, miközben számos gazdasági kérdésben ki sem kérik a minisztérium véleményét. Hat évvel ezelőtt még hét állami vezető vitte az ügyeket a tárcánál.
Papp Zsolt, 2015. január 30. péntek, 07:14
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt négy év alatt többszörösére hízott a magyar államapparátus, a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok száma ma már közelíti a 200 főt. A legnagyobb növekedést az elmúlt években a Miniszterelnökség mutatta be, amely "kormányzati kis gömböcként" az államigazgatás jelentős részét maga alá vonatta, a kormányhivataloktól egyes pénzügyi szerveken át egészen a Paks II. beruházás megvalósításáig. Hasonló folyamat ment végbe az előbb Matolcsy György, majd immár két éve Varga Mihály vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely 2010 óta megháromszorozta-megnégyszerezte létszámát.

Mindeközben a tárca érdemi befolyása az ügyekbe néha megkérdőjeleződik: az NGM és annak vezetője, Varga Mihály kellemetlen vereségként élhette meg a vasárnapi zárva tartás ügyét. A miniszter előbb az ötlet ellen érvelt szakmai alapon, majd pár nap leforgása után beállt a javaslat mögé, ami "csont nélkül" át is ment a fideszes törvényhozáson a nyilvánvaló társadalmi elutasítás ellenére.

Az NGM elvileg a kereskedelemügyért is felel - csakúgy, mint a bankrendszer szabályozásért. Ennek ellenére a devizahitelek forintosítását, a fair bankokról szóló törvény előkészítésből szinte teljesen kimaradt a szaktárca: az egyeztetéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az igazságügyi tárca folytatta le, az előbbi értett a bankokhoz, az utóbbi a jogalkotáshoz, így a területért elvileg felelős NGM teljesen ki is esett a játszmából - talán nem véletlen, hogy a törvényjavaslatot nem is az NGM, hanem az igazságügy első embere vitte a parlament elé.

Plusz ezer dolgozó

Idén januártól jelentősen átalakult az uniós pénzek elosztása, azokat már nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hanem egyes minisztériumok - így az NGM is felügyeli -, ez viszont megnövelte a tárcák lobbierejét és a létszámát is. Januártól így az NGM ezer új munkatársat kapott.

Jelenleg a nemzetgazdasági tárcánál 1860-an dolgoznak. A létszám 2009-ben, az akkor még létező Pénzügyminisztériumban 504 fő volt. Az idei januári létszámnövekedés előtt az NGM létszáma 812 fő volt - vagyis az uniós támogatási rendszer átalakítása, így a dolgozók átvétele előtt is - 60 százalékkal nőtt a létszám 2009 és 2014 decembere között.

A PM-nek hét vezetője volt

A 1990-2010 közötti kormányokban a Pénzügyminisztérium (PM) munkáját rengeteg kritika kísérte, ugyanis minden ellensúly ellenére a gazdaságpolitika, így a gazdasági jogalkotás centruma volt, elég gyakran tudta érvényesíteni a kormányzásban a költségvetési és gazdaságpolitikai érdekeket. A PM utólag visszatekintve egy hatékony szervezet volt, hisz a 500 fős minisztériumot egy miniszter, két államtitkár és négy szakállamtitkár - vagyis hét vezető irányította.

A négy szakállamtitkár (ez a mai helyettes államtitkári posztnak fel meg) közül egy felelt az adókért és a számvitelért, egy másik a költségvetést, a harmadik a makrogazdasági elemzésért és a pénz- és tőkepiacok felügyeletéért felelt. A PM negyedik szakállamtitkára a vagyongazdálkodást (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t) felügyelte - ezt a feladatott ma már Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el, amelynek ez az egyik fő feladata.

Új vezetői poszttal bővült az NGM

A PM hét vezetőjével szemben jelenleg az NGM a miniszter mellett 7 államtitkárral és 14 helyettes államtitkárral büszkélkedhet, vagyis a miniszter mögötti vezetői testület 22 fős. Egy helyettes államtitkári poszt jelenleg betöltetlen, ezt a pozíciót a napokban hozták létre. A minisztérium új, januárban jóváhagyott 159 oldalas működési szabályzata szerint a gazdálkodásért felelős helyettes-államtitkár feladata lesz a minisztérium ügyes-bajos dolgainak intézése, annak felügyelete az informatikától a pénzügyekig.

Az NGM több új feladatot visz, így megkapta a munkaügyet, a belgazdaságot, az idegenforgalmat, vagyis a létszámnövekedés egy része többletfeladatokkal indokolható. Ugyanakkor míg korábban a költségvetés egyetlen helyettes államtitkár felügyelte, addig ma erre a feladatra egy államtitkár plusz egy helyettes államtitkár jut. Külön helyettes államtitkár felelős a kiemelt vállalati kapcsolatokért, egy másik a nemzetközi kapcsolatokért. Helyettes államtitkára van a "gazdaságtervezésnek és a versenyképességnek", míg két helyettes államtitkár plusz egy államtitkár felelős a tárcához tartozó uniós pénzek elosztásáért. Ez utóbbi feladatot az idén kapta meg az NGM.

Mibe kerül ez?

A miniszterek havi illetménye bruttó 1 101 900 forint, míg az államtitkárok havi 997 ezer forintot kapnak. Néhány államtitkár és a miniszter emellett parlamenti képviselőként bruttó 224 ezer forintos alapilletményt is felvesz. A 14-15 helyettes államtitkár fizetése már nehezebb kérdés, hisz elvileg az alapfizetés havi bruttó 748 ezer forint, ám ez 30 százalékkal megemelhető, így az elérheti akár 975 ezer forintot is havonta. Így 15 százalékos bérkiegészítéssel számolva évente 250 millió forintjába kerülnek az adófizetőknek.

Az is érdekes, hogy honnan verbuválódott a vezetői kar: az államtitkári poszt egyértelműen politikai poszt, az is volt mindig, ezért némileg meglepő, hogy a hét államtitkárból mindössze hárman érkeztek pártpolitikai vonalról. A parlamenti államtitkár Tállai András régi motoros a Fidesz-frakcióban. A munkaügyért felelős Czomba Sándor évek óta a Fidesz fő foglalkoztatáspolitikusa, míg az újonnan létrehozott gazdaságszabályozásért felelős államtitkár Glattfelder Béla az Európai Parlamentből (EP) érkezett a József nádor térre. A közigazgatáson belül csinált karriert a tárca közigazgatási, illetve költségvetési államtitkára, míg a versenyszférából érkezett az adópolitikáért felelős Orbán Gábor, valamint az uniós pénzekért felelős Rákossy Balázs. Igaz, Rákossy karrierjét a Fidesz EP-delegáció mellett kezdte, ezt követően váltott a versenyszférára, majd tért vissza a politikai-közigazgatási munkába.

A politikai szint az elmúlt tíz évben lejjebb tolódott, így a helyettes államtitkári poszt is némileg átpolitizálódott - holott elvileg ez a pozíció jelentené a közigazgatási karrier egyik csúcsát. Ennek ellenére az NGM helyettes államtitkárai között, alig találunk egyértelműen politikai kötődésű vezetőt. A helyettes államtitkárok átlagéletkora 40 év körül van. A tipikus NGM-es helyettes államtitkár általában az államigazgatás más területéről érkezett, kisebb arányban a versenyszférából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.01.30 11:04

T.@zappara: Van itt rend igazság arányosság! Válasz a következő kérdésére,-- hol van itt a gyerek érdeke??.
Ez a kormánynak nevezett RABLÓBANDA a gyerekek érdekeit szelektíven kezeli,2013 -ban a harmadik gyerekére a bruttó 100 000 ft-ot kereső vidéki becsületes biztonsági őr 21 400 ft plusz pénzt kapott nettóban ,míg ROGÁN a harmadik kölykére 100 400 ft nettót.
Ezt az EGOISTA senkiházi kormányt isteníti -@lauda-Fricibacsi-unortodox-tever kneif-lomb és a többi seggnyaló. Normális országban ÉPESZŰ kormány nem hoz létre ilyen igazságtalanságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.01.30 10:54

@zappara:

viszont, ahogy hallom, egyre több partizán iskola van, ahol a régi és jó tankönyvekből tanulnak..
nem kevés bátorság kell hozzá, az biztos..
külön raktárakba zárják el a könyveket, onnan viszik ki, amikor használják..komolyan mondom, ilyen a diktatórikus kádár-koszakban nem volt, nagyobb volt az emberek szabadsága

a bátorságot azért mondom, mert ha ma kirúgnak egy tanárt a suliból, az nézhet más szakma után...mert ezzel az összes iskolából is kirúgták..(ahogy ez a gyerekekre is vonatkozik, nincs olyan, mint eddig, hogy másik iskolát keresnek neki a szülők))
és ilyen sem volt még...soha..kádár alatt sem volt ennyire centralizálva a hatalom..de ő erről szerintem nem is álmodott..nem is akarta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.01.30 10:50

@lauda:

Ritka hogy egyet értsek veled :)) Ez most egy ilyen nap :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.01.30 10:48

@kanri:

csaka költségvetést kell megnézni, ahogy vonják ela pénzeket aközjó szolgálatától, úgy tolják oda az állam működtetésére...
a másik kiszipkázó csatorna a különféle "nagy" emberek pénzt nem kímélő hobbijának kiszolgálása..ezért adózzunk, fizessünk még és még többet..mert pl.a gyerek iskolájába egy fillér sem folyik belőle több..
most mi fogjuk megvenni a projektort..hogy a 21. században azért mégse csak krétát lássanak (koreában tavaly minden gyerek laptopot kapott a sulikban), 1 db digitális tábla van, esélyük sincs bejutni abba a tanterembe..
és hát, ez nagyon súlyos, a hülye ingyen tankönyv miatt (ami mindig elmondom, nem ingyenes, csak kölcsönben van)..ugyan kéttannyelvűbe jár, de egy hülye kis dedós tankönyvből tanulnak, mert az olcsóbb, ugyan nem odavaló..persze már régen be is fejezték (időpocsékolás, mert nem téttannyelvű színvonal)
az oda készült tankönyvet pedig nem hajlandó az állam megfizetni, mi meg nem vehetjük meg, mert "ingyért" kapunk könyvet..
abszurdum..
hol van itt a gyerek érdeke??
megmondom, sehol
mindenhol csak az állam érdeke nyomul bele az ember pofájába
ráadásul egy qva erőszakos és buta államé, ami mindenbe beletenyerel
nyilván az erőszakosságával kompenzál..már akinél tud..
menne inkább pszichológushoz és beszélne róla, mindenkinek jobb lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.01.30 10:39

@lauda:

mi lenne, ha egy ember végezné egy ember munkáját, ahogy normálisaknál lenni szokott..de azt rendesen, szakszerűen??
mondjuk szakmai és nem politikai munkára (kötődésre)gondolok, ott, ahol szakemberekre lenne szükség
ez valami forradalmi gondolat?

az első regnálásuk alatt már kiderült, hogy az első számú prioritás a politikai hűség, kötődés..
már anno (1998-2202), ha betették a lábukat valahova, még a véséc nénit is lecserélték hithű szarpucolókra..nem hülyéskedek, tényleg így volt, nekem a memóriám nem kéthetes, mint a legtöbb pártszimpatizánsnak (tán, mert nem vagyok az)
nyilván van mit ennyire titkolniuk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html