Megnyitjuk a határokat a román munkaerő előtt

Magyarország január elsejétől megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett munkaerő előtt - hangzott el szerdán Nagyszebenben, a román-magyar közös kormányülésen.
NAPI Online, 2007. november 14. szerda, 16:19
Fotó:

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő kifejtette: liberális politikusként üdvözli a lépést. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Romániából várhatóan nem fognak tömegesen élni e lehetőséggel, hiszen az országban mindössze 4,1 százalékos a munkanélküliség, a szakképzett munkaerő tekintetében pedig kifejezetten hiány van - számolt be az MTI.

Gyurcsány a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy Magyarország nem akar nehézséget okozni szomszédjának a magyar munkaerőpiac további megnyitásával. "Bár kétségtelenül azt hittem, több mosolyt fogok csalni ezzel Tariceanu miniszterelnök úr arcára, ehelyett inkább azt láttam, hogy a gondok még több ráncot hoztak az arcára" - mondta a magyar kormányfő.

A magyar kormányfő utalt arra: Romániában és Magyarországon egyaránt vannak olyan régiók, ahol bizonyos szakmákban nem találni szakképzett munkaerőt. Egyre inkább azzal fogunk szembenézni, hogy gazdaságunk modernizációjához bizonyos szakmákban nem fogunk elegendő megfelelő munkaerőt találni.

Sokan ugyanis úgy gondolják - folytatta a magyar miniszterelnök -, hogy tehetségüket külföldön kamatoztatják majd jobb fizetésért. Ez arra kényszerít minket, hogy tovább korszerűsítsük gazdaságainkat. Gyurcsány néhány adatot említett ezzel kapcsolatosan. Elmondta: 2006-ban 28 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki román és bolgár munkavállalóknak, ez a szám az idén már csak 20 ezer volt, hiszen mintegy nyolcezerrel kevesebb munkavállalási kérvényt adtak be.

HOZZÁSZÓLÁSOK