Megostromolták a magyar patikákat

A járványhelyzet nyomán óriási mértékben nőtt a magyarországi patikák forgalma novemberben.
Csernátony Csaba, 2020. november 28. szombat, 08:25
Fotó: Napi.hu

Bár a komplett kiskereskedelmi forgalom halványan teljesít a korábbi évekhez képest a koronavírus-járvány miatti óvatosság és korlátozások miatt, vannak nyertesei és vesztesei a pandémiának.

A KSH nem teljes körű - az online pénztárgépek adatain alapuló - friss adatai szerint november első két hetében a boltok forgalma több mint 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

 

 

A patikák forgalma kiugró mértékben, 35 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez feltehetően a súlyosbodó járvány miatti beszerzéseknek köszönhető. Az élelmiszereket, mindennapi cikkeket forgalmazó boltok is az átlag feletti növekedést értek el. Az úgynevezett szabadidős és kulturális termékek forgalma viszont 20 százalékkal csökkent. A vendéglátás szintén a járványintézkedések eredményeként 28 százalékos mínuszban volt november első felében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2020.11.29 13:16

@ilsi: Csak egy kis adalék a "nyereségre való törekvés"-hez. Az egész orvosszakma hozzáállását nem tudom megítélni, de "alapellátó" orvosként mondhatom, ha több beteg jön a rendelésre, többet kap az ember a német szisztémában. Ez önmagában nem elítélendö, ilyen a rendszer. Ha viszont öszinte akarok lenni, az akut betegek 80-90%-a teljesen feleslegesen jön hozzám-gyerekekröl van szó- mert otthon maguktól is simán, szövödmények nélkül gyógyulnának orvosi vizsgálat nélkül is, csak felelösségteljes, értelmes szülö kellene hozzá. Elég lenne egy kis telefonos tanácsadás, higgadtság, megfelelö informáltság stb. De ilyen a rendszer, ezt igényli-felesleges igazolások, internetröl tájékozódó, megijesztett szülök, a felelösség azonnali áthárítása az eü-re. Példa a hisztire: ha a gyereknek hasfájása van és netán jobb alhasi: vakbél!!! láz és hányás nélkül, rohanás az ügyeletre. Egy jó telefonos tanácsadás elégendö lenne.
/ Talán majd a robotok korában/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.11.29 11:21

Hol vannak az ingyenes influenza oltások ?
Hol vannak a tüdőgyulladás elleni oltások ?
Idén a családbarát orbáni rezsim megszüntette a tüdőgyulladás elleni oltások tb támogatását !!!
Tavaly alig 3 eft volt és lehetett is kapni !
Most 16 eft lenne,ha hosszú ideje nem lenne hiánycikk !
Ez lesz a helyzet , netán a Covid vakcinállal is ?
A hírek szerint, (Gulyás úr ) az orbáni rezsim 6 millió Covid oltást rendelt !
A csehek 32 millió Covis oltást,mivel mindenkit kétszer kell oltani !
A kormány egyik celebje, a külügyminiszter, olyan lelkesen tolja az orosz vakcinát, mintha valamiért nagyon érdekelt
lenne ezek rendelésében ? ! Putyin elnök sem oltatta be magát az orosz vakcinával, mert kísérleti fázisú !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.11.29 08:44

A PÁCIENS ESETE A TERMÉSZETGYÓGYÁSSZAL - RózsaS

Egy barátom megkért, gyűjtsek érveket a természetgyógyászat mellett, német szakirodalomban.

Darázsfészekbe nyúltam! De a berlini Stiftung Warentest sokkal inkább: 2005-ös könyvével, a "Die andere Medizin"-nel máig tartó háborút robbantott ki. Mintegy 60 természetgyógy-eljárást teszteltek, ezek közül 20 bizonyult - részben vagy egészben - hatékonynak; köztük a jóga, akupunktúra, autogén tréning, aroma-terápia.

Az alternatív medicinán (Alternative Medizin) belülre teszik a természetgyógyászatot (Naturheilkunde), azon belül a fitoterápiát (Pflanzenheilkunde).

A páciens 22-es csapdája
Míg a hűtőgyártó csak egy hűtőszekrényt képes neked eladni, a pirulagyártó bármennyi pirulát. Minden bankár, szerelő, orvos azt teszi veled, amit akar. Elég, ha fölölti a szak egyenruháját (overall vagy fehér köpeny). Ennek oka a nyereségre való törekvés, pontosabban a tisztességtelen nyereségre való törekvés, vagyis az emberi kapzsiság. Ahogy az orvostudomány fejlődött, úgy romlott aktorainak morálja. Ma már mindenki zsarol mindenkit - szinte nem is tehet mást!

Drága és téves kezelések
Németországban milliószámra készülnek fölösleges Röntgen- és egyéb felvételek. Én is Kölnben kikönyörögtem több MRI-t, pedig csak egy "csontkovács" ill. gyógytornász könnyen segíthetett volna. Ő nem emeli annyira a GDP-t. Itthon, egy régebbi becslés szerint, minden negyedik diagnózis téves - akár természetgyógyász, akár hivatalos orvosló (Schulmedizin). Az orvos aszerint választja a vizsgálatot, mennyi pontot kap érte. -Ön terhes? -Nem. Protokoll: Terhességi tanácsadás. A természetgyógyászat zsaroló potenciálja nagyobb, ezt találta a Stiftung Warentest is.

A kaszáló gyógyszeripar
Svájcban körútra kísértem egy "gyógyszerközvetítőt" (Pharmareferent). Egész nap orvosokat látogattunk, hogy rájuk tukmáljuk a gyógyszeripar legújabb piruláit. 1988-ban a Düsseldorf-i MEDICA kiállításon lenyűgöztek az új képalkotó technikák, de a gyógyszerek száma megdöbbentett. A WHO ajánlott 300 alapgyógyszere helyett 75 000 preparátum volt már akkor forgalomban. (Lásd: Beteg az egészségügy, ökobetyár-blog). Szerencsére ezek javarészt hatástalanok, különben népirtás lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.28 10:36

"Megostromolták a magyar patikákat"
Végre, valami történik!
Ja, nem, csak a cím szerint? Harcos ungarise cím, ostrom van!
Harcolunk, harcos nép vagyunk, csak épp mondjuk kirámolják és pofán verik a magyar szurkolókat szerbiában.
Itt a kopaszok körbeállják az mszp-s képviselőt, nehogy leadja a népszavazási kezdeményezést.
30 kemény ungarise kopasz 1 képviselő ellen. Kemények és erősek vogymuk.
Ugyanezt a kpoasz bagázst kint simán pofánvágják, ostrom nélkül, lazán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html