Az euróövezet várhatóan az egész jövő évet recesszióban tölti, és ennek "sokkját" megsínylik a közép-kelet-európai gazdaságok is - jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőstábja befektetőknek szerdán összeállított átfogó negyedéves előrejelzésében közölte, hogy a cég az előző prognózisában szereplő 1,6 százalékos növekedés helyett most már 0,2 százalékos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012 egészében. A ház szerint egy ilyen növekedési sokk várhatóan "egy az egyben" átszivárog a legtöbb közép- és délkelet-európai gazdaságra.

A magyarországi kilátásokról a Barclays Capital elemzői úgy vélekednek, hogy a magyar gazdaság jövőre "a legjobb esetben zéró körüli" növekedést produkál; a prognózishoz fűzött táblázatos előrejelzésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére.

Egy másik nagy londoni elemzőcsoport, a Capital Economics szintén szerdán ismertetett jövő évi előrejelzésében azonban 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol 2012-re, és Csehországban is 0,8, Romániában pedig 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár.