Megosztottság nyugdíjfronton

A szakszervezetek elutasították, hogy tovább szigorítsák az előrehozott nyugdíj szabályait az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 14:12
Fotó:

A munkaadói érdekképviseletek közül többen elvileg egyetértettek a szakszervezetek felszólalásával, viszont oldalálláspontként nem kifogásolták a kormányzati módosítási javaslatot - számolt be az MTI.

Pataky Péter, a szakszervezeti oldal szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy aki 39-40 évet dolgozott és el akar menni 62 éves kora előtt nyugdíjba, azt még büntessék is. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: az előrehozott nyugdíj lehetősége eleve egy kedvezmény, a kedvezmény mértékének változtatásáról van szó, tehát nem szigorításról.

A fórumon a szakszervezeti oldal nem támogatta az Európai Szociális Karta magyarországi jelentését sem, mert az nem foglalkozik a méltányos bérezéssel, illetve a karta módosításának ratifikálásával. A munkáltatói oldal támogatta a jelentést.

A kormányzati oldal tudomásul vette a szakszervezeti véleményt, illetve vállalta, hogy a szakszervezetek által kifogásolt témaköröket hamarosan megvitatja az OÉT keretei között.

HOZZÁSZÓLÁSOK