Megrángathatja a forintot a gazdaságpolitika

Magyarországon a gazdaságpolitika kifejezetten kockázatos folyamatokat indított be, ez jelentős árfolyamkilengésekhez és kamatemelkedéshez vezethet - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb havi előrejelzése. Mindez - teszik hozzá - előbb-utóbb fájdalmas, az amúgy szükségesnél jóval nagyobb korrekciókat tesz elkerülhetetlenné.
NAPI, 2010. december 27. hétfő, 08:06
Fotó:

A 2010-2011-es adócsökkentéseknek ugyanis 2012 utánra nem látszik a fedezete, emiatt romlik az ország pénzügyi megítélése, s már addig is gyengülő forintra, illetve a piaci kamatok emelkedésére lehet számítani.

A kutatók szerint az áremelkedés üteme beragadni látszik négy százalék körül. Láthatóan a kormány a jelenleginél magasabb, 3,5 százalékos inflációs célt szeretne. A prognózis szerint az euró árfolyama 2011-ben is a 2010-eshez hasonló, 276 forint lehet, jelentős ingadozások mellett, amelyek mértéke függ a gazdaságpolitika hitelességétől, a folyamatok fenntarthatóságától. Az alapkamat jövőre tovább emelkedhet.

Bár a külső kereslet továbbra is jelentős exportdinamikát tesz lehetővé, nem biztosít gyorsuló húzóerőt. Ráadásul a viszonylag gyenge forint főleg az import versenyképességének rontásán keresztül élénkíti a növekedést, ugyanakkor a fogyasztói keresletet és a bankok finanszírozási képességét a magas hiteltörlesztés, illetve a romló hitelportfólió révén rontja - vélik a kutatók.

Jövőre a gazdaság két húzóágazata az ipar és az építőipar lehet, de - átlagos időjárást feltételezve - a mezőgazdasági termelés is gyorsan nő.

A kiskereskedelmi forgalom mintegy két százalékkal, a gépkocsiké ennél nagyobb mértékben bővül. A GKI szerint a foglalkoztattak száma 2011-ben néhány tized százalékkal, lényegében a 2010-es csökkenéssel azonos mértékben emelkedhet, így az éves átlagos munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,5 százalék után 2011-ben 11 százalékra mérséklődhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.12.27 12:08

Azért megjegyezném, hogy az összes prognosztizált mutatóban javulás várható !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html