Megrohamozták a balatoni orvosi rendelőket

Sok balatoni orvosi rendelőben még a múlt hét is az átlagosnál jóval magasabb betegforgalmat hozott.
Molnár Annamária, 2009. augusztus 31. hétfő, 20:21

Badacsonytomajban - tudtuk meg egy helyi háziorvostól - a rendelőben naponta 2-3 külföldi nyaraló is megfordult, láthatóan azonban idén a belföldi turisták száma is jelentősen emelkedett.

Leginkább apróbb balesetek, lázas állapot, meghűlés, kutyaharapás miatt keresték fel az orvost, de sokan voltak, akik otthon hagyták a már megírt receptet, és ezt akarták pótolni a rendelésen. A háziorvos állítása szerint lényegesebb felkészülést nem igényel a nyári szezon sem, a betegszám-növekedés azonban többletbevételhez juttathatja az alapellátást.

Nem mindenki tekint azonban így a szezonbeli "rohamra". Az általunk megkeresett rendelők többségében azt panaszolták, hogy egyetlen percük sincs a rájuk nehezedő jelentős többletteher miatt. A turisták nemcsak az orvosok, a patikák forgalmát is alaposan megnövelhetik. A nyári szezonban a téli forgalom másfélszeresére emelkedett a vásárlók száma - mondták a Napinak a tihanyi Rozmaring gyógyszertárban.

A Balaton-parti nyaralóhelyen volt olyan nap, amikor a vevők száma egy átlagos naphoz képest a duplájára nőtt. Mivel azonban ugyanannyian dolgoztak a patikában, mint a kevésbé forgalmas időszakokban, a munka is "200 százalékos" volt. A nyaralók szinte az összes termék keresletét fellendítették, mert a magukkal hozott otthoni recepteket sokszor itt váltották ki, elsősorban azonban szezonális termékeket vásároltak: leégésre, szúnyogcsípésre (vagy ezek ellen), allergiára, megfázásra kerestek készítményeket.

A nyári szezonra való felkészülés ezért főként a patika feltöltését jelenti, hogy minden termékből elég álljon rendelkezésre. A gyártók is ekkorra időzítik direkt termékakcióikat - tette hozzá a gyógyszerész.

Ezzel szemben Balatonbogláron egyáltalán nem tapasztaltak forgalomnövekedést, míg Balatonlellén 10 százalékra becsülik a keresletélénkülést a szezonban. Balatonszentgyörgyön ugyancsak változó volt a gyógyszertár forgalma, ami - mint megtudtuk - főként az időjárástól függ. A meleg napokon a nyaralók inkább a partot részesítik előnyben, és csak hűvösebb időben látogatnak el messzebbre, így bár elmondható, hogy a Balatonnál a nyári hónapokban átlagosan élénkül a patikák kereslete, a parttól távolabb eső nyaralóhelyeken már nem tapasztalható akkora forgalomnövekedés, mint például a tóba benyúló Tihanyi-félszigeten.

HOZZÁSZÓLÁSOK