Ugyan már vége a karácsonynak, nem csitul a kereskedelemben a beszerzési láz. Pénteken a többnapos szünet után kinyitottak a piacok és az áruházak, a tapasztalatok szerint az átlagosnál sokkal élénkebb a forgalom - közölte a lap, amelynek cikkét az MTI szemlézte.

A fogyasztók jelentős része ajándékok cseréje miatt keresi fel az üzleteket. Ilyenkor ez az egyik legerősebb motiváció, hiszen a hibásnak bizonyult vagy nem tetsző karácsonyi meglepetésekről csupán néhány napig lehet gondoskodni, és ritkább, hogy az érintettek januárra halasztják az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

A másik ok, amely tömegeket vonz a plázákba, hogy megkezdődtek a szezonális leárazások: az évszakhoz vagy az ünnepekhez illő termékeket jelentős kedvezménnyel lehet megvásárolni. Sokfelé az ünnepek előtt kínált iparcikkeket 40-50 százalékos engedménnyel kínálják.

Az élelmiszerüzletekben a szilveszteri beszerzések miatt várható élénk látogatottság - olvasható a Magyar Nemzetben.

Minden eddigi rekordot megdöntött az év végi értékesítés, a teljes kiskereskedelem forgalma túllépheti decemberben az 1200 milliárd forintot, amiből százmilliárdnál is többet csak ajándékokra költöttek el a háztartások - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1-en.