Még pénteken benyújtják a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely rendezni hivatott a budapesti belvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. (A tervezet már eléhető a parlament honlapján - a szerk.) A javaslat lényege, hogy a világörökségi területen lévő, éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek - várhatóan augusztustól - úgynevezett felügyeleti díjat fizetnek majd az önkormányzatnak, amelyet köztisztasági és közbiztonsági feladatok finanszírozására kell fordítani - írta a hvg.hu.

A kereskedelemről szóló törvény módosítása lehetőséget biztosítana az önkormányzatoknak arra, hogy "többletforráshoz jussanak, amelyet kizárólag a lakosságot zavaró tünetek megoldására fordíthatnak" - írta Rogán Antal a javaslat indoklásában.

Erzsébetváros százmilliós bevételre számít

A települési önkormányzatok képviselő-testületei a világörökségi területen működő, éjszaka (24 óra és 6 óra között) nyitva tartó, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzleteket rendeletben felügyeleti díj fizetésére kötelezhetnék, "amely az éjszakai nyitva tartás miatt a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásával összefüggésben felmerülő többletfeladatokhoz igazodó mértékű". A javaslat szerint a felügyeleti díjat az önkormányzat az éjszakai nyitva tartással összefüggő közbiztonsági vagy köztisztasági feladatok ellátására fordítja - írta az MTI

A felügyeleti díj naponta és vendégenként húsz forint lesz, vagyis egy háromszáz fő befogadására képes szórakozóhelynek havonta nagyjából 180 ezer forintot kell fizetniük. A befogadóképességet a tűzoltóságtól kapott engedély alapján állapítják meg, ahol pedig ilyen még nincs, ott három négyzetméterenként számolnak egy vendéget. A felügyeleti díj összege ugyanakkor nem haladhatja meg éves szinten a szórakozóhely által fizetett iparűzési-adóalap 0,5 százalékát, a pénteken beterjesztett törvénytervezet szerint a díjat negyedévente kell majd megfizetni önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára. Bencze György, az erzsébetvárosi vagyonkezelő holding vezetője szerint a leginkább érintett VII. kerület százmilliós bevételre számít.

Rogán Antal szerint pontatlan lenne a díjat romkocsmaadónak nevezni, mert az célhoz kötött lesz, nem szabadon felhasználható. A beszedett pénzt az önkormányzatok szerinte többek közt arra költhetik, hogy több járőr kiküldését kérjék a rendőrségtől, (a frakcióvezető-polgármester szerint az V. kerületnek már régóta van ilyen szerződése a rendőrséggel), vagy közterület-felügyelőket fizessenek, illetve "intenzív takarítást" végezzenek hajnalonként - olvasható a hvg.hu-n.

Az üzemeltetőkkel közösen döntöttek a bevezetésről

Az V. kerületi polgármesternek tavaly már volt egy javaslata, ami elvileg a közbiztonságot szolgálta volna, de a helyi lakók és a vendéglátósok közt dúló háború fegyvere lett.

Rogán pénteken azt mondta: felismerték, hogy a tavalyi törvénymódosítást pontatlanul fogalmazták meg, így az a szabályosan működő vendéglátóhelyeket korlátozza, ezért úgy döntöttek, hogy az üzemeltetőkkel együttműködve, az V-VI-VII. kerületi önkormányzatok tapasztalatait és jogos felvetéseit figyelembe véve új jogszabályt dolgoznak ki.