Megsarcolnák a belvárosi kocsmákat (bővített)

Vendégenként és naponta húsz forint díjat szedhetnének a belvárosi szórakozóhelyektől az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal fideszes politikus nyújt be a parlamentnek - írta a hvg.hu.
NAPI, 2013. június 7. péntek, 15:25

Még pénteken benyújtják a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely rendezni hivatott a budapesti belvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. (A tervezet már eléhető a parlament honlapján - a szerk.) A javaslat lényege, hogy a világörökségi területen lévő, éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek - várhatóan augusztustól - úgynevezett felügyeleti díjat fizetnek majd az önkormányzatnak, amelyet köztisztasági és közbiztonsági feladatok finanszírozására kell fordítani - írta a hvg.hu.

A kereskedelemről szóló törvény módosítása lehetőséget biztosítana az önkormányzatoknak arra, hogy "többletforráshoz jussanak, amelyet kizárólag a lakosságot zavaró tünetek megoldására fordíthatnak" - írta Rogán Antal a javaslat indoklásában.

Erzsébetváros százmilliós bevételre számít

A települési önkormányzatok képviselő-testületei a világörökségi területen működő, éjszaka (24 óra és 6 óra között) nyitva tartó, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzleteket rendeletben felügyeleti díj fizetésére kötelezhetnék, "amely az éjszakai nyitva tartás miatt a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásával összefüggésben felmerülő többletfeladatokhoz igazodó mértékű". A javaslat szerint a felügyeleti díjat az önkormányzat az éjszakai nyitva tartással összefüggő közbiztonsági vagy köztisztasági feladatok ellátására fordítja - írta az MTI

A felügyeleti díj naponta és vendégenként húsz forint lesz, vagyis egy háromszáz fő befogadására képes szórakozóhelynek havonta nagyjából 180 ezer forintot kell fizetniük. A befogadóképességet a tűzoltóságtól kapott engedély alapján állapítják meg, ahol pedig ilyen még nincs, ott három négyzetméterenként számolnak egy vendéget. A felügyeleti díj összege ugyanakkor nem haladhatja meg éves szinten a szórakozóhely által fizetett iparűzési-adóalap 0,5 százalékát, a pénteken beterjesztett törvénytervezet szerint a díjat negyedévente kell majd megfizetni önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára. Bencze György, az erzsébetvárosi vagyonkezelő holding vezetője szerint a leginkább érintett VII. kerület százmilliós bevételre számít.

Rogán Antal szerint pontatlan lenne a díjat romkocsmaadónak nevezni, mert az célhoz kötött lesz, nem szabadon felhasználható. A beszedett pénzt az önkormányzatok szerinte többek közt arra költhetik, hogy több járőr kiküldését kérjék a rendőrségtől, (a frakcióvezető-polgármester szerint az V. kerületnek már régóta van ilyen szerződése a rendőrséggel), vagy közterület-felügyelőket fizessenek, illetve "intenzív takarítást" végezzenek hajnalonként - olvasható a hvg.hu-n.

Az üzemeltetőkkel közösen döntöttek a bevezetésről

Az V. kerületi polgármesternek tavaly már volt egy javaslata, ami elvileg a közbiztonságot szolgálta volna, de a helyi lakók és a vendéglátósok közt dúló háború fegyvere lett.

Rogán pénteken azt mondta: felismerték, hogy a tavalyi törvénymódosítást pontatlanul fogalmazták meg, így az a szabályosan működő vendéglátóhelyeket korlátozza, ezért úgy döntöttek, hogy az üzemeltetőkkel együttműködve, az V-VI-VII. kerületi önkormányzatok tapasztalatait és jogos felvetéseit figyelembe véve új jogszabályt dolgoznak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.06.09 16:02

@ingyen:
Naná, hogy olvassák. Mit gondolsz mire van az internetrendőrség?
2010 szeptemberétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói is részt vehetnek etikus hacker képzésen, melyet követően Certified Ethical Hacker minősítést szerezhetnek.
2., Önálló, országos hatáskörű internetfigyelő nyomozó egység létrehozását tervezi az Országos Rendőr-főkapitányság. Ha a belügyminiszter jóváhagyja az elképzeléseket, egy országos hatáskörrel felruházott, egyelőre öt-tíz fős csapat hamarosan ringbe száll, s megkezdi a harcot a netkalózok és -bűnözők ellen.
Jelenleg a kommunikációs igazgatóságon belül jobbára önszorgalomból végzi néhány munkatárs a világháló figyelését; az elmúlt egy évben több mint hatvan eljárást indítottak.
forrás: http://www.origo.hu/itthon/20010421uj.html
2001.10.24.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.06.09 11:17

Azt tartanám szerencsés megoldásnak, ha a belvárosban, ahol egy efféle kocsma üzemeltetése akár nyereséges is lehet, kialakítanánk a Nemzeti Kocsma hálózatot... egészségünk, környezetünk és biztonságunk védelme ezt megkívánja... A kevés licencet igazságos pályázaton oszthatnánk szét, fellebbezésnek nem lenne helye...

Máshol pedig, ahol egyébként is döglődik a bolt az otthoni alkohol-főzés liberalizálása miatt, esetleg megmaradhatnának a jelenlegi üzemeltetők. Ha fideszesek. Itt is rendet kell már rakni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.06.09 10:50

szerintem a korrekt megoldás a személyenkénti sarcolás lenne a célravezető, igy esetleg lehetne hasznosítani deutsch tomi 5 milliárdos beléptető rendszerét!
esetleg minden szórakozóhely köteles legyen portát építeni és önkormányzati ellenört alkalmazni portásként!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.06.09 10:42

kb két hete kommenteltem be ide, hogy legyen diszkóadó, moziadó, nemzeti internet monopólium.
b+, ezek olvassák?
merakkor leállok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.06.09 10:11

nem vendégenként, hanem férőhelyenként kell fizetni, ami óriási különbség!

ha kicsi a forgalom, pl. 10% a napi kihasználtság, akkor ez vendégenként 200 ft, míg ha jól megy ,pörög az üzlet, a 100 férőhelyre jut napi 400 vendég , akkor ez csak 5 ft/ fő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html