Mégsem épül kisvasút a védett területen

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az Agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben - adta hírül a tárca.
Szász Péter, 2018. november 22. csütörtök, 18:22
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Nagy István miniszter csütörtökön utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására.

A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át.

Ezen területen a hatályos jogszabályok alapján bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében. Ez a célkitűzés hosszú távon a terület nemzeti park igazgatósági vagyonkezelésbe kerülésével garantálható - olvasható a minisztérium közleményében.

A vasút építésének terve szeptemberben kapott nyilvánosságot. Akkor a WWF már felhívta a figyelmet arra, hogy az építkezés súlyos következményekkel járna a terület élővilágára nézve.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK