Mégsem a levegőbe beszélt Parragh? - Az NGM jó ötletnek tartja az MKIK kezdeményezését

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint megfontolásra méltó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azon kezdeményezése, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához - derül ki a tárca közleményéből.
Napi.hu, 2016. április 27. szerda, 09:56
Fotó: Napi.hu

Az NGM szerint az MKIK felvetése a bürokrácia csökkentését és a gazdaság érdekeit szolgálja, így mindenképpen alkalmas a további egyeztetésre. "A döntést természetesen széles körű egyeztetés után, a kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek véleményének figyelembe vételével kell majd meghozni" - közölte a szaktárca.

Az MKIK elnöke, Parragh László kedden közölte: kezdeményezi a kormánynál, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához. A kamara elnöke szerint a bürokrácia csökkentése jegyében, a gazdaság biztonsága, hatékonysága szempontjából elérkezettnek látják az időt, hogy a kormány átgondolja, érdemes-e fenntartani a cégbíróság jelenlegi infrastruktúráját, vagy kimondható, hogy a cégregisztráció olyan adminisztrációval járó regisztrációs folyamat, amelyet más meglévő szervezet is - például a kamara - el tud látni.

Parragh emellett úgy vélte az üzleti élet tisztasága szempontjából is fontos, hogy minden cégadat egy helyen legyen, a kamarai rendszer fejlesztése során nagyon sok céginformáció gyűlt már eddig is össze náluk, ezt egészítené ki és tenné teljessé a hivatalos cégregisztráció. Parragh a fentiek mellett természetesen azt sem mulasztotta el megjegyezni: kezdeményezésük a nemzetközi gyakorlatban nem szokatlan, a világ legtöbb fejlett országában a cégregisztrációt a kamarák végzik.

Nem bíznak a könyvelők a kamara adatbázisában
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (MAKSZOE) 2016 márciusában felmérést készített tagjai körében arról, hogy mennyire találják hasznosnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szolgáltatásait, amelyből kiderült, tagjainak többségének nincs szüksége munkája végzéséhez az MKIK által kínált támogatásra, és a kamarai nyilvántartási díjat adónak tekintik. Továbbá az is kiderült, hogy tagjaiknak mindössze 2 százaléka használja a kamara nyilvántartását (a leginkább a NAV adatbázisát használják a könyvelők), ráadásul a könyvelők és az adótanácsadók nem is bíznak az MKIK nyilvántartásainak hitelességében: a tagok 58 százaléka egyáltalán nem bízik benne.

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.04.27 10:33

néda..parragh dolgozni is akar?
az iparkamara eddig semmi hasznosat nem csinált...csak pénzt szed el a vállalkozóktól (ráadásul adó formájában!!)
de vajon miért kell ez neki?
mit akar ezzel??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

progress, 2016.04.27 10:28

Teljesen egyetértek cégtulajdonosként. A cégbíróságok fenntartása és az, hogy minden kis változás miatt új alapító okiratot kell írni szinte ügyvédnél, nem szól másról, mint, hogy az ügyvédtársadalmat könnyű pénzzel ellássuk.
Nem is beszélve arról, hogy a cégbíróság lassúsága miatt nem is pontos sokszor a nyilvántartás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html