Úgy tűnt, hogy a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen leállt a korábban szép bevételeket eredményező vagyonosodási vizsgálatokkal, a helyzet mégsem ez - olvasható a Magyar Nemzetben (MN).

A lap azonban a hivatal évkönyvére hivatkozva azt írja, hogy 587 ilyen eljárást folytattak le a NAV munkatársai 2016-ban. Ez a szám azért meglepő, mert a Magyar Nemzet egy tavaly márciusi közérdekűadat-igénylésére még azt a választ küldte a NAV, hogy nincsenek adataik az évben addig indított vagyonosodási vizsgálatokról. Az adóhivatalt államtitkári minőségben vezető Tállai András pedig egy hónappal később egyetlen eljárásról számolt be a lapnak.

Az MN értesülései szerint a revizorok nagy találati pontossággal dolgozhattak, mert az eljárások mintegy 70 százaléka, több mint 400 vagyonosodási vizsgálat tárt fel eltitkolt jövedelmet a magánszemélyeknél, a megállapított nettó adókülönbözet pedig jócskán meghaladta a 20 milliárd forintot.

Tíz éve még tömegével indította ezeket a vizsgálatokat az adóhivatal, azonban a 2010-es kormányváltás új szemléletet is eredményezett - emlékeztet a napilap.