Mégsem fizetünk rá, ha szabadságra megyünk

Sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem értenek egyet azzal, hogy a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően változzon a munkabér. Rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása - közölte az NGM.
NAPI, 2013. február 20. szerda, 13:33
Fotó: Napi.hu

A versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága mai ülésén áttekintette és megvitatta a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ennek megfelelően rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A távolléti díj jelenlegi szabályai kapcsán közzétett módszertani útmutatóban foglaltak a szaktárca jogértelmezését és álláspontját tükrözik, amely az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében nem bír jogi kötelező erővel, ezáltal értelemszerűen nem járhat a jogbiztonság elvének sérelmével sem - közölte a minisztérium, reagálva az ezzel kapcsolatos aggályokra. Komoly csúsztatást tartalmaz az a távolléti díjjal kapcsolatos módszertani útmutató, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium tett közzé honlapján - írja közleményében a BDO Magyarország. A tárca álláspontja változatlan, miszerint a munkabér a szabadság miatti távollét következtében sem lehet kevesebb, mint a kötelező legkisebb munkabér, illetőleg a garantált bérminimum jogszabályban előírt összege - szögezi le az NGM.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a törvény által megadott számítási mód alkalmazása nem kötelező. A Munka Törvénykönyve az ettől való eltérést a munkavállaló javára munkaszerződésben, illetve egyébként a kollektív szerződésben lehetővé teszi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2013.02.20 15:16

Mi van, bedőlt a napi pánikkeltés?
Mivel bünteti a napi a pánikhír kitervelőjét?

It's napi! It's shit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html