Mégsem kapnak magasabb bért a magyarok

Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését - írta hétfői számában a Népszava.
Domokos Erika, 2018. február 12. hétfő, 08:04
Fotó: Pixabay

A lap megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a munkaügyi hatóság összesen 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt - szemlézte a cikket az MTI.

Tavalyhoz képest emelkedett például a garantált bérminimummal kapcsolatos intézkedések száma, ezek az esetek ugyanakkor csupán a munkabérrel összefüggő egyéb szabálytalanságok 10 százalékát tették ki.

Ennél ugyanakkor jóval több dolgozót érinthettek a kötelező a béremelésekkel kapcsolatos szabálytalanságok és trükkök.

Gyakori szabálytalanság például a teljes munkaidőben dolgozók bejelentése részmunkaidőre. Előfordul, hogy jogsértés ugyan nincs, mégis kevesebbet visz haza a dolgozó: például megemelik a bért, de megszüntetik az addigi cafeteriajuttatásokat.

Sztrájkra készülnek Miskolcon - ezt már olvasta?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzek, 2018.02.12 16:10

Nem tudom mi lesz ennek a vége, mert a földművesek egy része jobbágy sorban, az ipari munkások, pedig alul bejelentve . Már csak a pallos jog hiányzik. Figyelmükbe ajánlom a "Dózsa György unokája"... C. vers rájuk vonatkozó részét ..."Szellemét a tűz nem égeté meg, mert az maga a tűz úgy vigyázzatok
Ismét pusztíthat-e láng rajtatok"!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html