Mégsem kell sietni a gázkazán-cserével

Kétéves türelmi időszakot javasol az NGM a kondenzációs gázkazánok felszerelésére.
MTI-Eco, 2015. május 7. csütörtök, 19:19
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium - szakmai szervezetekkel egyeztetve - kétéves türelmi időszak bevezetését kezdeményezi a már forgalomba hozott, de az új követelményeknek nem megfelelő, hagyományos gázkazánok felszerelésére - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Az uniós szabályozás alapján 2015. szeptember 26. után csak korlátozottan hozhatók forgalomba az Európai Unió tagállamaiban azok a helyiségfűtő és kombinált fűtőberendezések, amelyek nem érik el a rendelet által előírt szezonális hatásfokot és hangteljesítmény-szintet. Az uniós rendeletek külön nemzeti átvétel nélkül, közvetlenül hatályosak Magyarországon is. Az uniós rendeletben a hatásfok legalább 86 százalék, amelyet csak kondenzációs - a füstgáz hőjét is hasznosító - technológiával lehet elérni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében kiemeli, hogy a háztartásokban meglevő, már felszerelt készülékeket nem érinti a szabályozás. A határnap előtt a kereskedők raktárába beérkezett készülékek - a készleten levő készülékek - eladhatók a rendelet hatályba lépését követően is.

A hazai végrehajtási szabályok megalkotásának elmaradása azonban jogbizonytalansághoz vezethet, ezért szakmai szervezetekkel egyeztetve a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi egy olyan kormányrendelet megalkotását, amely átmeneti, türelmi időszakról rendelkezik. A türelmi időszak a már forgalomba hozott, de az új követelményeknek már nem megfelelő készülékek felszerelésével kapcsolatban - a gázterv érvényességi idejével azonos, azaz - két év lenne.

Grzegorz Wojcik, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy szerdán egy asztalhoz ültek a kormány, a gázszolgáltatók és a kazángyártók képviselői. A kormány egyéves átmeneti időszakot javasolt, a gázszolgáltatók viszont 2 éves átmenethez ragaszkodtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.05.08 11:13

"a háztartásokban meglevő, már felszerelt készülékeket nem érinti a szabályozás"

Ez a lényeg! Megfelelő karbantartással és/vagy felújítással a régi kazán meg évtizedekig használható, a legtöbb típushoz(pl. FÉG) az alkatrészellátás jó.

Egyelőre tehát nem cserélem le a kazánt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrAgy, 2015.05.08 07:11

Amennyiben nem rendelkezem megfelelő szaktudással és eszközökkel, hogy saját kivitelezésben valósíthassam meg a cserét, a szakcégek számláján jóval magasabb összeg is szerepelhet az említettnél. Nem árt előre gondolkodni és kalkulálni a ráfordítandó összegekkel. A megtérülési időt is figyelembe véve, a gazdaságosság sem hagyható figyelmen kívül. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.05.08 01:13

Kell a két év.Nem lehet a teljes lakosságot ilyen gyors áttérésre kényszeríteni.Nem 10E forintos beruházás az egész.Mostani áron legalább 500E,de inkább 700E forint az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html