Mégsem lesz népszavazás az olimpiáról és a Városligetről?

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait.
MTI, 2016. január 20. szerda, 13:33
Fotó: Napi.hu

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzanak: Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?, valamint Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület.

Már késő lenne szavazni az olimpiáról

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi.

A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

Városliget: már nincs miről beszélni

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt - érveltek.

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.

Karácsony korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2016.01.20 23:03

@Bulemia: Húha nagyon tetszik érteni hogy is működik a hatalmi ágak szétválasztása. Meg hogy ki kinek jelent vagy felel. Szerintem maradjon önhánytatásnál kedves bulémia. Vagy alternatívaként javaslom elolvasni a magyar alkotmányt, igazságszolgáltatási törvényt, eljárásrendeket stb.
Csak reménykedjünk hogy nem lesz ilyen mégegyszer amit javasolni tetszik Államszocializmusban ugyanis ez volt a módi politikai tiszteket a különböző hatalmai ágak mellé. valójában feléjük csak úgy ellenőrizni nehogy a nép kárára dolgozzanak.
Ugye milyen jó volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.20 16:20

@pastorius:

Akkor alkotmányos, ha ők csinálják.

Akkor alkotmányellenes, amikor nem ők.

Ennek megfelelően kell majd a magyar jogszolgáltatást fejleszteni.

A legfőbb ítészek fölé egy olyan bíróságot kell telepíteni, amely valamennyi döntésüket felülvizsgálhatja az elévülési dőn belül.

A Szájerné vezette intézmény fölé egy olyan ellenőrző testületet kell szervezni, amelynek beszámolási kötelezettséggel tartoznak és amely bármely, a Szájerné és tsai által hozott utasítást korlátozás nékül felülvizsgálhat.

Ugyanezen módszerrel mindenki fölé lehet új, a teljes jogkörüket átvevő szervezeteket kinevezni, eltűntetve a korlátlan hatalmukat.

A legfontosabb pedig: az ügyészség feletti ellenőrzés átvétele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.20 16:16

@langede:

A kérdéseket jól tették fel.

A léyneg a te világlátásodban itt van, mint nem civilé:

" a "civilek" is akkor aktívak ha valaki tenni akar különben kussolnak és le se szarják az ügyet..."

Öreg, te a 300 Ft-os szavazásnál belevetetted magad a dolgoba, ugye?

Ott is eldöntött valamit a kormáyn, de a legfőbb bírók nem viselkedtek ilyen métánytalanul, ilyen szemtelenül és emberellenesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.01.20 16:13

Jól kell feltenni a kérdéseket! Sajnos(hálistennek, ki hogyan nézi)még ehhez is hülye az ellenzék.
ugyanis azt kérdezték hogy akarja e hogy a Főváros pályázzon. már pályázott... mekkora barmok (nem azt kérdezték hogy hogy legyen e Bp. olimpia)
Támogatom az olimpiát! hatlamas siker lenne az országnak. Ha jól megcsináljuk mindenki profitálhat belőle. Fontos hogy jól csináljuk ez viszont igaz.
Városliget nem különösebben izgat. Annyit talán hogy más semmit se tett a parkért a múltban. lehetett volna de nem tették. Sőt a "civilek" is akkor aktívak ha valaki tenni akar különben kussolnak és le se szarják az ügyet.
Innen lehet látniuk hogy megélhetési nyavajgók és ellenzéki demokráciaféltőkről van szó.
Létezhet olyan civil gyülekezet is aki hosszas kormányokon átívelő folyamatos munkával igyekszik képviselni egy ügyet. Na, akik most pofáznak ők nem ezek. korábban egyikük se kampányolt a városliget fejlesztésért jó volt úgy nekik ahogy van(ami állapot valljuk be de siralmas)
Hajrá olimpia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.01.20 14:14

@pastorius: az adófizetéshez, és hogy elviseld az ilyen félkegyelmű laudákat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html