BUX
37974

Mégsem lesz olyan jó a magyar fizmérleg? - elemzői komment

A Takarékbank elemzője szerint később akár jelentősen is felfelé korrigálhatják a 2005-ös fizetési mérleg egy évvel korábbinál kisebb hiányadatát.

Csernátony Csaba, 2006. március 31. péntek, 11:01

Érdekes, hogy az árusoron enyhe javulás látható, ami tulajdonképpen megfelelt a várakozásoknak, míg a szolgáltatások egyenlege sokkal jobbe lett a vártnál - kommentálta Suppan Gergely a friss fizmérleg-statisztikát. Mivel nincsenek részletezve tételek, vélhetően részben az idegenforgalom jó szereplése állhat a háttérben. A jövedelem sor azonban gyengébben alakult - tette hozzá a Takarékbank szakértője.


Elmondta: az utolsó negyedéves nem adóssággeneráló finanszírozás bőven ellensúlyozza a külső finanszírozási igényt, ami elsősorban a BA Rt. privatizációjából – és koncessziós jogából – származó bevételnek köszönhető. Ugyanakkor az éves külső finanszírozás tekintetében messze nem kedvező a kép. Az idei esztendőre vonatkozóan a szakember elmondta, rosszabb lesz a fizetési mérleg alakulása. Bár a szolgáltatások egyenlege javulhat, ez nem fogja kompenzálni az árusoron várható kedvezőtlen változásokat. Emellett romlani fog a jövedelemegyenleg is, a növekevő eladósodottság ugyanis növekevő terheket jelent.


Suppan hozzátette: a fizetési mérleg későbbi revizíója módosíthatja a ma publikált számokat, akár 300 millió eurós eltérés is lehet a korrekció nyomán. Ez főként azzal magyarázható, hogy a külkerstatisztika Magyarország EU-csatlakozása óta nincs rendbeszedve. Ezt jelzi egyebek mellett, hogy a 2004-es beruházási boom hátterében nem volt látható a becsült importnövekedés.