Mégsem szűnnek meg a hosszú hétvégék

Minden alapot nélkülöz az az értesülés, amely szerint 2010-től megszűnnének a négynapos hétvégék - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM).
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 14:21

A jelenleg előkészítés alatt álló, rövidesen az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé kerülő, 2010-re vonatkozó miniszteri rendelet tervezete valóban csak egy munkaszüneti nap esetében, karácsony tájékán változtatna a munkarenden. Ez azonban abból ered, hogy 2010-ben csupán karácsonykor esnek úgy a napok, hogy van értelme a munkanap-pihenőnap cserének, minden más munkaszüneti nap hétvégére vagy pénteki, illetve hétfői napra esik.

A munkanap áthelyezés rendjében változás csak az eurózónához való csatlakozás - jelenleg nem tervezhető - időpontjában, csupán a kereskedelmi bankok működését érintően vetődött fel. Nekik ugyanis várhatóan át kell majd állni egy Európán belül egységes pénzügyi elszámolási rendszerre, amelynek következtében a bankok munkarendje összeütközésbe kerülhetne a munkanap áthelyezés magyar gyakorlatával. Döntés azonban erről még nem született - szögezik le.

A tárca emlékeztet arra: a Magyar Demokrata Fórum törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne vesszenek el a hétvégére eső ünnepnapok. A párt javaslata szerint, ha egy "pirosbetűs" ünnep hétvégére esik, akkor az előtte, vagy az utána lévő napot kiadnák munkaszüneti napnak.

Amennyiben ebben az ügyben hivatalos megkeresés érkezik a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, úgy a tárca azt meg fogja vizsgálni - áll a közleményben. Hozzáteszik: az a gyakorlat, hogy a tárca a munkaidő szabályozására vonatkozó javaslatokról az OÉT megkérdezése után alakítja ki álláspontját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

PÖRGŐ, 2009.08.29 18:56

Érdekes, a nyugat európai gyakorlatot seki nem vetette fel. Ott nincs pihenőnap áthelyezés,de ha csütörtökre esik az ünnep akkor a pénteki nap autómatikusan pihenőnappá lép elő. Ez vonatkozik arra is ha az ünnep kedd akkor a hétfő lesz pihenő nap. Ez a megoldás sportszerübb. Az MDF. javaslata tréfás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html