Eszerint az számvevőszék a törvényi előírások értelmében kétévenkénti rendszerességgel ellenőrzi a központi költségvetésből támogatáshoz jutott pártok és pártalapítványok gazdálkodását. A hivatal minden jelentése nyilvános és megtalálható honlapján (www.asz.hu). Az ÁSZ az ellenőrzéseket minden esetben a vonatkozó törvényi előírásokat alkalmazva, a pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzés szakmai szabályai szerint végzi. Megállapításait pedig a párt által rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján teszi meg.

A közleményben a számvevők hansúlyozzák: az ellenőrzési jogkörükön kívül eső, vélelmezett és rejtett gazdasági cselekmények felderítésére és megítélésére nincs törvényi felhatalmazásuk, illetve lehetőségük. Az ÁSZ ugyanis nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel.

Az ÁSZ május 20-án jelentette be, hogy elkezdte a 2014-es országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését. Első lépésben a Magyar Államkincstárnál végeznek ellenőrzést a számvevők. A kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését - a törvényi előírásnak megfelelően az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el, és készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze. A számvevőszék ugyanis hivatalból, kötelezően ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait. Az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ a törvény értelmében más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi.