Megsértődött az Állami Számvevőszék

Az elmúlt időszakban a pártok ellenőrzésével kapcsolatban az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) érkezett megkeresésekkel, illetve a sajtóban tett egyes nyilatkozatokkal kapcsolatban az ÁSZ közleményt adott ki.
Napi.hu, 2014. május 28. szerda, 15:18
Fotó: Napi.hu

Eszerint az számvevőszék a törvényi előírások értelmében kétévenkénti rendszerességgel ellenőrzi a központi költségvetésből támogatáshoz jutott pártok és pártalapítványok gazdálkodását. A hivatal minden jelentése nyilvános és megtalálható honlapján (www.asz.hu). Az ÁSZ az ellenőrzéseket minden esetben a vonatkozó törvényi előírásokat alkalmazva, a pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzés szakmai szabályai szerint végzi. Megállapításait pedig a párt által rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján teszi meg.

A közleményben a számvevők hansúlyozzák: az ellenőrzési jogkörükön kívül eső, vélelmezett és rejtett gazdasági cselekmények felderítésére és megítélésére nincs törvényi felhatalmazásuk, illetve lehetőségük. Az ÁSZ ugyanis nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel.

Az ÁSZ május 20-án jelentette be, hogy elkezdte a 2014-es országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését. Első lépésben a Magyar Államkincstárnál végeznek ellenőrzést a számvevők. A kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését - a törvényi előírásnak megfelelően az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el, és készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze. A számvevőszék ugyanis hivatalból, kötelezően ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait. Az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ a törvény értelmében más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.05.28 21:56

@Napi6000: Hagelmayer óta nem volt tisztességes vezetője az ÁSZ-nek.

Tökéletes meglátás! Az az ember maga volt a tisztesség és a pártatlanság.
Bme-s ként bennünket nem tanított, de néha sikerült beülnünk egy órájára.
Neki nem kellett plakáton tiszteletet követelnie, Őt plakát nélkül is tisztelték! A nagyobb gond az, hogy igény sem lenne egy ilyen kvalitású emberre még akkor sem, ha a tudás rendelkezésre állna...A csókosok hada rendelkezésre áll. Bármit, és annak inverzét is bizonyítani tudnak igény szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2014.05.28 19:51

Szimplán csirkefogók, Orbán csókosai. Hagelmayer óta nem volt tisztességes vezetője az ÁSZ-nek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html