BUX
39138

Megszavazták a költségvetési főösszegeket

A kormánykoalíció támogatásával megszavazták a jövő évi költségvetés főösszegeit. Az államháztartási hiány jövőre 687 milliárd forint lesz.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 14:03

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden. A Fidesz és a KDNP igennel, az MSZP és a Jobbik nemmel szavazott, az LMP távol maradt a voksolástól. A jövő évi államháztartási hiány mértéke 687 milliárd forint. Nyikos László, a költségvetési bizottság jobbikos elnöke a szavazás előtt elmondta: az első körös költségvetési módosító indítványok elfogadása után változtak a költségvetés főszámai.A jövő évi költségvetés bevételi oldala az eredetileg tervezetthez képest 72 milliárd forinttal, 13 151 milliárdra, a kiadási oldala 71 milliárd forinttal 13 838 milliárdra nőtt, míg a hiánya 1,5 milliárddal 687 milliárd forintra csökkent - döntött a parlament kedden.A bizottság elnöke problémásnak nevezte, hogy a házszabály alapján az általános tartalék kifejezést kellene használnia a törvényjavaslatnak, de nem ezt, hanem a kiemelt előirányzatok kifejezést tartalmazza az indítvány, az államháztartási törvény pedig - amely ezt a jogi problémát kiküszöböli - még nincs kihirdetve. Az általános tartalék helyére lépő rendkívüli kormányzati intézkedések összege 90 milliárd forint lesz jövőre.A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós: a bevételi és a kiadási főösszege egyaránt 3074 milliárd forint lesz jövőre. Ez eredeti javaslat 3085 milliárd forint volt, szintén nullszaldó mellett.

Az Egészségbiztosítás Alap hiánya 2011-ben 88,6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forinttal szemben. Az alap bevételi főösszege 1370 milliárd, míg a kiadási főösszeg 1459 milliárd forint.Az általános tartalék 90 milliárd forint lett, ennek azonban - az államháztartási törvény folyamatban lévő módosítása miatt - új neve lesz: rendkívüli kormányzati intézkedések.A költségvetés bevételi oldalán változtak az adók célszámai. A 362 milliárd forintos társasági adóbevétel 300 millió forinttal emelkedett. A játékadóból származó bevétel 48,5 milliárd forintról 51,3 milliárdra nőtt. Az áfa-bevétel 10,6 milliárd forinttal, 2508 milliárdra növekedett. A személyi jövedelemadó bevétel pedig 3,9 milliárddal 1362 milliárd forintra emelkedett.A költségvetés belső rendszerében legnagyobb átrendezést a fővárosi és megyei kormányhivatalok létrehozása okozta. Ezek működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés. Az összeget az elfogadott módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.A különbség több tételből áll össze, közéjük tartozik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság a bevételeiből nem 6,3 milliárd, hanem 17,6 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának a támogatása 4,8 milliárdról 680 millió forintra csökken. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 14,2 milliárdjából 8,7 milliárd forintot von el a módosítás. A Földmérési és Távérzékelési Intézet közel 23 milliárd forintjából 1,5 milliárd marad.A Regionális Munkaügyi Központok mint költségvetési címcsoport megszűnik, a maga 19 milliárdos támogatásával együtt. A Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 5,8 milliárd forintos támogatása 1,5 milliárdra csökken. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 3 milliárdos támogatásából 2,2 milliárdot von el a módosítása. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és intézményei támogatása 15 milliárdról 5,4 milliárd forintra csökken. A földhivatalok 3,9 milliárd forintot kötelesek befizetni a költségvetésbe. A központi költségvetési szervek befizetése pedig 26,5 milliárdról 37,8 milliárd forintra emelkedik. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 4,5 milliárdos támogatása 1,5 milliárd forintra csökken.A magánnyugdíjpénztárakból származó bevétel két soron jelenik meg a módosítások után a költségvetésben. A nyugdíj alapba az eredetileg tervezett 450,8 milliárd forint helyett 10,6 milliárddal kevesebb, 440,2 milliárd forint kerül. A különbözet átkerül a költségvetés közvetlen bevételei közé, amely így 10,6 milliárd forinttal 88,6 milliárdra emelkedik.