Megszavazták az állami trafikellátót - leépítés és adóemelés jön

Hiába a dohányipari szakszervezet mai tüntetése, az Országgyűlés megszavazta a központi trafikellátó létrehozását, s egyben döntött a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről is. A módosítás nyomán a dohányvállalatoknak le kell építeniük saját ellátó hálózatukat. A szavazással egyúttal kétharmados törvénnyé minősítették a dohánykereskedelmi jogszabályt.
MTI, Napi.hu, 2014. december 15. hétfő, 16:10
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés úgy döntött, a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől. A képviselők 130 igen szavazattal, 64 nem ellenében hagyták jóvá - Seszták Miklós fejlesztési miniszter javaslatára - a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges törvény módosítását. A Ház a változtatással egyben a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények közé is emelte a jogszabályt.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezet becslése szerint mintegy 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót fenyeget az állami trafikellátó bevezetésének terve - annak megszavazása kötelezné a dohányvállalatokat értékesítési hálózatuk felszámolására.

A miniszter az elfogadott javaslat indoklásában hangsúlyozta, a dohánytermék-nagykereskedők folytathatják tevékenységüket, vagyis a dohánytermékek megrendelésekor javaslatot tehetnek a trafikoknak, de dohányterméket nekik nem adhatnak el, csak a kiskereskedelmi ellátóknak.

Itt az újabb mutyi

Amennyiben a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat az állam maga látja el, akkor a miniszter erre 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot alapít.

Lehetőség lesz ugyanakkor arra is, hogy az állam e feladatot ne maga lássa el, hanem nyilvános koncessziós pályázat útján szerződést kössön. A törvény ugyanakkor a nyilvános koncessziós pályázat kihagyását is lehetővé teszi, amennyiben a szerződést úgynevezett megbízható dohánykereskedő személlyel vagy az ő többségi tulajdonában álló társasággal kötik.

Ide olyan társaságok tartozhatnak, amelyeknek 2005 óta nincs félmillió forintot meghaladó adóhátralékuk, illetve nem indult ellenük legalább ugyanakkora értékben végrehajtási eljárás. További kritérium ezen cégekkel szemben, hogy működésük során egyszer sem kaptak húszmillió forintot meghaladó bírságot, valamint legalább 15 éve folytatják a dohánytermékek nagykereskedelmét.

A dohány-kiskereskedelmi ellátóknak az ország valamennyi nagykereskedőjével szerződést kell kötniük, akik kötelesek mindenkor akkora készletet biztosítani, illetve az ellátónál fenntartani, amely legalább 15 százalékkal meghaladja a forgalmazott dohánytermékek kétheti átlagos kiskereskedelmi értékesítési mennyiségét. A törvénymódosítás alapján az ellátóknak 60 napjuk lesz kifizetni a nagykereskedők által kiállított számlákat, míg a trafikoknak a számla kiállítását követő 15 napon belül kell fizetniük az ellátónak.

Seszták Miklós a változtatásokat azzal indokolta, hogy a trafikok a nagykereskedők "kereskedelmi kényszerítő eszközei" miatt nem tudnak befolyástól mentesen, a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelően működni.

Növelik a jövedéki adót is

A parlament ezzel egy időben két lépésben növelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Ennek célja az indoklás szerint az adóstruktúra olyan átalakítása, amely kevésbé teszi függővé a központi költségvetés bevételeit a dohánygyártók árpolitikájától.

Az adó mértéke áprilistól a cigarettára 15 700 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 000 forint ezer darabonként. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi ár az első lépésben az eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként, az egyéb fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként.

A második lépésben az adó mértéke júliustól a szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4000 forint lesz ezer darabonként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.12.15 21:12

@ZalanIvan: Észrevette, hogy degeszre etette a trollt?

Mindenben igaza van Önnek.
Az örökös troll viszont válaszkényszeres is... sajna.

Csak azt tegye meg, hogy nem közvetlenül neki válaszol?!

Amúgy:
- a tavaly megvett tartóskönyveket dobhatja ki az iskola, mivel nem tankönyvellátós sorozat része.
- a 12.000 Ft/gyerek tankönyvbeszerzési korláttal talán 4-5 év alatt lehet beszerezni minden szükséges könyvet.
- az állam mint mindig, csak azzal nem számolt, hogy a gyerek nem szereti a használt könyveket.
- a hátrányos helyzetű gyerekek szüleitől, akiknek a bejárás is komoly anyagi teher, hogy lehet pénzt kérni, ha nem makulátlanul hozza vissza az ingyenkönyvet.
- a tankönyvkiadós könyvek minőségen aluliak.
- a könyvek nem bírják ki az igazi használatot, szétesnek... tehát csak akkor lehet makulátlan állapotban visszavinni, ha ki sem nyitják.

Tiszta szocializmus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.12.15 19:58

@unortodox: "..ingyen van ..."

Igazán megtanulhatná már, hogy ebben a világban nincs semmi sem ingyen.
Amiért maga vagy én nem fizetek, azért megfizet más, és ez fordítva is igaz. Azokért a könyvekért, amiért a 3 gyerekes anyagi helyzetétől függetlenül nem fizetett egy fillért sem, azért fizetnek mások. Lehet olyanok, akik egyébként is támogatásra szorulnának, de hát csak egy , vagy két gyereket taníttat.
A gond a szociálisan érzéketlen elosztással van szinte minden területen, már kezdve az egy kulcsos szja-val. Persze magának a teljesen mást mondtak az értekezleten... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.15 19:50

@zappara: kölcsönben van a könyv, év végén vissza kell adni


..ingyen van ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.12.15 19:20

Nos, megköszönöm a kormánynak, hogy támogatja az egészséges életmódra való áttérésemet. Mocskos szemét ss bandának nem fizetek. Le fogok szokni a cigiről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.12.15 19:20

@unortodox:

hát pl. akinek valami diétára van szüksége, mert érzékeny vmire (pl. gyakori a lisztérzékenység) annak 22 000 HUF/hó
ált. isk
amúgy úgy 10 000HUF körül
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html