A fővárosi közgyűlés mai ülésén nem nyúltak a szmogrendelet átfogó módosításhoz, erre később sor kerülhet. Ám a közgyűlés néhány perccel dél előtt döntött arról, hogy a kitiltott  - jelenleg a 0-4 környezetvédelmi osztályba - gépjárművek tulajdonosai  a forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen használhassák a BKV/BKK Zrt. szolgáltatásait.

A rendeletnek ma 16 órától lép hatályba, addig kell erről a BKK és a BKV ellenőreit értesítenie a vállalatvezetésnek.

Szavaztak a tömegközlekedés teljes ingyenessé tételéről is - ennek rossz üzenetei és a költségei miatt leszavazták a képviselők a jobbikos ötletet. Tarlós István emlékeztette arra, hogy ha legközelebb tárgyal a kormánnyal a tömegközlekedés finanszírozásról, akkor ellenérv lehet a teljes ingyenesség.

A fővárosi képviselők még egy kérdésben értettek egyet: a következő ülések valamelyik újra kell tárgyalni a szmogriadó rendeletet, ebben újra előkerül a teljes ingyenesség ideája.

A fővárosban napok óta szmogriadó van a szálló por magas koncentrációja miatt - igaz a magas szennyezettség oka elsősorban a korszerűtlen fűtési rendszerekből, kéményekből származik és másod- harmadsorban a gépjármű-közlekedéstől, ennek ellenére kézenfekvő megoldás a legszennyezőbb gépjárművek kitiltása. A következő napokban várhatóan javul a főváros levegőjének minősége - ám ez kizárólag a feltámadó szélnek lesz majd köszönhető.