Megszavazták: Részben ingyenes lehet a tömegközlekedés a fővárosban a szmogriadó alatt!

A szmogriadó alatt kitiltott gépjárművek tulajdonosai ingyen használhatják a BKV/BKK szolgáltatásait a szmogriadó alatt ma délután 16 órától – javasolta Tarlós István főpolgármester. Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.
Papp Zsolt, 2017. január 25. szerda, 11:54
Fotó: Napi.hu

A fővárosi közgyűlés mai ülésén nem nyúltak a szmogrendelet átfogó módosításhoz, erre később sor kerülhet. Ám a közgyűlés néhány perccel dél előtt döntött arról, hogy a kitiltott  - jelenleg a 0-4 környezetvédelmi osztályba - gépjárművek tulajdonosai  a forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen használhassák a BKV/BKK Zrt. szolgáltatásait.

A rendeletnek ma 16 órától lép hatályba, addig kell erről a BKK és a BKV ellenőreit értesítenie a vállalatvezetésnek.

Szavaztak a tömegközlekedés teljes ingyenessé tételéről is - ennek rossz üzenetei és a költségei miatt leszavazták a képviselők a jobbikos ötletet. Tarlós István emlékeztette arra, hogy ha legközelebb tárgyal a kormánnyal a tömegközlekedés finanszírozásról, akkor ellenérv lehet a teljes ingyenesség.

A fővárosi képviselők még egy kérdésben értettek egyet: a következő ülések valamelyik újra kell tárgyalni a szmogriadó rendeletet, ebben újra előkerül a teljes ingyenesség ideája.

A fővárosban napok óta szmogriadó van a szálló por magas koncentrációja miatt - igaz a magas szennyezettség oka elsősorban a korszerűtlen fűtési rendszerekből, kéményekből származik és másod- harmadsorban a gépjármű-közlekedéstől, ennek ellenére kézenfekvő megoldás a legszennyezőbb gépjárművek kitiltása. A következő napokban várhatóan javul a főváros levegőjének minősége - ám ez kizárólag a feltámadó szélnek lesz majd köszönhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.01.26 09:59

@Demeter222:
Ami szennyez igazán az a szilárd tüzelés, két szomszédom is büdösít nap mint nap ebben a kertvárosi részben. Az egyik ráadásul szerintem szemetet éget, ami nem csak büdös, hanem jó fekete füstöt is okád a kéménye, 20 busznyi füstöt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demeter222, 2017.01.26 09:15

A levegő minősége nemigen változott a szmogriadó hatására sem. Mint kiderült, plusz autóbuszok beállítása vált szükségessé a megnövekedett tömegközlekedők szállítására. A buszok viszont sokkal több káros anyagot bocsájtanak ki, mint a személyautók. Ennek ellenére a szmogriadó marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html