Megszenvedhetjük az e heti időjárást - figyelmeztet az OMSZ

Az országban több helyen havazás, a felerősödő szél miatt hófúvás jöhet. Fronthatásra készülhetnek az érzékenyek.
Szabó Dániel, 2018. február 12. hétfő, 15:42
Fotó: Pexels

Kedd éjfélig időnként gyenge vagy helyenként közepes intenzitású havazásra lehet számítani ma kisebb, kedden nagyobb területen, gyengébb csapadék intenzitás esetén havaseső, eső is előfordulhat. Ma estig időszakosan megmaradó hóra elsősorban a Dunántúl nyugati felében, illetve kisebb eséllyel északon számíthatunk síkvidéken napközben 0 fok feletti felszíni hőmérsékletek mellett. A jóslat szerint nagyjából 3 centiméter, a nyugati határ közelében, illetve 350 méter felett ennél nagyobb hólepel is kialakulhat - derül ki a Met.hu-ról.

Ma estétől kedd délelőttig síkvidéken lepel-5 cm vizes megmaradó hó valószínű a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében, ezen belül a 3 cm feletti hó mennyiség Veszprém és Komárom megyében valószínűbb 350 méter alatt.

Kedd délelőttöl éjfélig a mainál nagyobb területen valószínű időszakos havazás, azonban a napközben ismételten 0 fok feletti hőmérsékletek miatt, síkvidéken megmaradó hó elsősorban a Dunántúl északi és nyugati megyéiben, illetve az Északi-középhegység térségében valószínűbb. Ebben az időszakban 3-5 centiméter körüli tapadó hó mennyiség síkvidéken elsősorban tehát Veszprém, Komárom, Vas megye, illetve az Északi-középhegység egyes megyéiben valószínű. Az ország más területein 3 centiméteres időszakosan megmaradó hó valószínű.

Hófúvás miatt szóbeli figyelmeztetést adott ki az OMSZ: kedden elsősorban Vas megyében és Veszprém megye nyugati részein gyengébb hóátfúvás is kialakulhat az időnként megerősödő (50-60 kilométer/órás) északnyugati szél hatására.

Megszenvedhetjük az időjárást

Gyenge hidegfronti hatásra készülhetnek a különösen érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, valamint szédülés is. Ingadozhat a vérnyomás, nőhet a szervezet görcskészsége. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.

A fotó forrása: Pexels.

HOZZÁSZÓLÁSOK