Megszólalt az oltási tervről Szlávik János

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, és ez a jelenség még az egészségügyi dolgozók között is létezik, ez lehet az oka annak, hogy eddig csak 5000 egészségügyi dolgozót oltottak be hazánkban. Erről Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.
Szepesi Anita, 2021. január 4. hétfő, 07:12
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Szlávik János szerint az oltási kapacitás megvan a tömeges oltáshoz. A szombaton nyilvánossá vált oltási terveben látható sorrendről, mely szerint az egészségügyben dolgozók után a szociális szféra munkatársai következnek és nem az idősek Szlávik a műsorban azt mondta, a 2 millió magyar 60 év feletti ember beoltásának megszervezése komoly logisztikai feladat és nagyságrenddel több oltóanyag kell hozzá, mint az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozók beoltásához.

Az infektológus már korábban beoltatta magát a Pfizer-vakcinával, mivel az érhető el Magyarországon, s szerinte az a jó vakcina, ami elérhető. Hozzátette: örülne, ha lehetne válogatni a vakcinák között, hiszen más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak stb., de egyelőre nincs ilyen választék és a tömeges oltáshoz sem áll egyelőre rendelkezésre kellő mennyiségű oltóanyag, így egyelőre a szigorítások akadályozzák meg a járvány gyorsulását - hangsúlyozta a szakember.

A vírus új mutánsát Magyarországon még nem észlelték, de a főorvos szerint úgy tűnik, nem lehet megakadályozni, hogy világszerte elterjedjen. A mostani vakcina képes megfogni ezt a változatot, de hogy a későbbi variánsokkal kapcsolatban is igaz-e ez, azt ma még nem tudni.

Szlávik szerint a koronavírus-fertőzésnek sok utókövetkezménye van, ezért a legjobb megakadályozni, hogy megfertőződjünk. A megoldás az lesz, hogy minél többen beoltatják magukat - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2021.01.04 08:24

Az oltásellenesektől meg kéne kérdezni, hogy akkor meddig szeretnének még korlátozások között élni?
Egy éve az ellenszert várjuk, mikor meg itt van, akkor nem kell. Magyarország...szeretlek. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html