Az elmúlt időszakban több megbeszélést folytattunk a magyar kormánnyal az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős úgynevezett nemzeti kapcsolattartó áthelyezéséről. Magyarország a tavaly év végi átszervezéskor új helyre, a központi államigazgatáson kívülre helyezte ezt a kapcsolattartót, amiről előzetesen egyeztetnie kellett volna a donor országokkal, ami nem történt meg. Tehát nem egyeztünk bele a magyar javaslatba. Ezért többször is folytattunk megbeszéléseket, amiken azonban nem sikerült mindkét fél számára elfogadható megállapodásra jutnunk. Ezért a donor országok úgy döntöttek, hogy átmenetileg felfüggesztik a támogatások folyósítását Magyarország számára - mondta el az InfoRádiónak a norvég nagykövet.

Tove Skarstein tudatta, hogy a döntésre röviddel karácsony előtt került sor. A donor országok január elején kezdték meg az érintettekkel az egyeztetéseket. A megbeszélések gyakorlatilag azóta zajlanak, azonban sajnos nem sikerült konszenzusos megoldást találnunk - fűzte hozzá a nagykövet.

Arra a kérdésre, vajon ez azt is jelentheti-e, hogy Magyarország elesik a bentmaradt 140 millió eurótól, Tove Skarstein úgy válaszolt: az, hogy milyen következményei lesznek a felfüggesztésnek, az döntően a magyar fél reakciójától függ. Egy új megbeszélést kezdünk, és ha mindenki számára megfelelő megoldást találjuk, a mostani lépés hatása nem lesz túlságosan jelentős. Azonban ahogy telik az idő, és ha nem sikerül konszenzusra jutnunk, akkor minden bizonnyal Magyarország eleshet a pénzektől. Tájékoztatták a magyar felet az alap kifizetésének felfüggesztésről és most várják a reakciót - tette hozzá.