Megszólalt az államtitkár: sok kis Közgépre lenne szükség

Intenzívebb kommunikációra lehet számítani a közeljövőben a kormány antikorrupciós intézkedéseivel kapcsolatban − mondta a Napi Gazdaságnak Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára.
Tóth Kata, 2013. március 13. szerda, 15:42
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

− A korrupciókutatás gyerekcipőben jár Magyarországon, elsősorban az áttekinthető adatbázisok hiányoznak. E deficit ellenére hogyan lehetett elindítani egy korrupcióellenes kampányt?

− A kormány alapvetően korábbi, állami, illetve civilek által végzett kutatásokból indult ki. A számok beszédesek: a megkérdezettek 60 százaléka vélte akkor úgy, hogy létezik korrupció, 6 százalékuk pedig tényleges megvesztegetéssel is találkozott. Az emberek 60-70 százaléka úgy gondolja, hogy kapcsolatok nélkül nem lehet előrébb jutni vagy ügyet intézni. Arra törekszünk, hogy mindenkiben nőjön a korrupcióval szembeni ellenálló-képesség. Ez morális kérdés.

−Tudná definiálni a korrupciót?
− Korrupcióról akkor beszélhetünk, ha valaki a magánérdekét a közérdek fölé helyezi.

− Két évvel ezelőtt indult el a kormány antikorrupciós kampánya. Az erről szóló kommunikáció az elmúlt hetekben és hónapokban a korábbinál intenzívebbé vált. Miért?

− Kezdetben előkészítettük az intézkedéseket, majd kitűztük a feladatokat és a célokat. Az első fél év konferenciákkal telt, majd létrehoztuk a kerekasztalt, ahol minden hónapban egyeztetünk civil szervezetekkel. Leginkább ezekről szólnak a híradások.

− A vonatkozó kormányhatározatban − 1104/2012. (IV. 6.) − szereplő határidők nagy része tavaly lejárt. A közigazgatási tárca ugyan az állami szervek etikai irányelveit tartalmazó Zöld Könyvet előkészítette, a vállalt határidőhöz képest azonban több mint féléves csúszással. A kommunikációs dömpinget írhatjuk a csúszások számlájára is?

− Magyarországnak a nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) kapcsán született vállalásait először áprilisban tudjuk letétbe helyezni, ez esetben a nemzetközi határidők kötik a kormányt. A Zöld Könyv a közszféra hivatásetikai normáit gyűjti egybe a korrupció elleni kormányzati küzdelem jegyében, a késés itt az etikai kódexet elfogadó kormány-tisztviselői kar elhúzódó megalakulásának tudható be. A kommunikációs dömping pedig csak a közeljövőben indul majd be a civil szervezetek és a kerekasztal megállapodásairól. A civil szervezetek azt javasolták, hogy elsősorban a jó példák és sikertörténetek bemutatására fektessük a hangsúlyt, a kampányra − a civil hozzájárulások mellett − 120 millió forint jut.

− Ez elegendő lehet az egészségügy, a járási és önkormányzati szektor "megtisztítására"? Hogyan garantálható, hogy ezen ágazatokban a későbbiekben sem tér vissza a korrupció?

− Meglepődnék, ha a két hónapja felállt járásokat bárki is korrumpálhatónak tartaná, a hivatalokban elsősorban igazgatási ügyintézés zajlik, pénzt nem kezelnek. Azt viszont elismerem, hogy a közvélemény a politikát tartja a leginkább megvesztegethetőnek: a kampánypénzek elosztásával, mozgásával és felhasználásával kapcsolatban sok a gyanús ügy. A Fidesz-KDNP ezért állt elő azzal a javaslattal, hogy minden újsághirdetésnél hozzák nyilvánosságra a listaárat, majd a konkrét megrendeléseket, valamint a legpénzigényesebb kereskedelmi televíziós reklámok helyett a közszolgálati adókon kapjanak egyenlő esélyt az országos listát állító pártok. A javaslatot az Alkotmánybíróság megsemmisítette, de bízunk abban, hogy az új választási törvénnyel már a 2014-es kampányban érvényesülhet.

− Az integritás-irányítási rendszer létrehozása új szakértők bevonását, így a bürokrácia terjeszkedését jelenti, ami a korrupció melegágya lehet...

− Egyetértek, a rendszer átláthatatlansága önmagában is korrupcióra ösztönöz, mint ahogy az is, ha nem lehet tudni, hogy miként kell ügyet intézni. Két fontos lépést azonban tettünk. Április 30-án zárul a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program, ennek keretében 25 százalékkal csökkennek a lakosságra és a vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs terhek − ez reményeink szerint a korrupció visszaszorulásával jár majd. Másrészt pedig a kormányablakok létrejöttével az állampolgárok is tudják, hogy hol és hogyan intézhetik az ügyeket.

− A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Tóth István nevével jelzett korrupciókutatási tanulmánya szerint az önkormányzatok azért fertőzöttek korrupcióval, mert nem tesznek eleget a nyilvánosságra vonatkozó kötelezettségeiknek.

− Az OGP-vállalásaink között szerepel, hogy a közgyűlések testületi meghívójának kiküldésével egy időben a beruházásokról, illetve egyéb pénzügyi projektekről szóló előterjesztéseket is megkapják a képviselők és a helyi civilek. Ezenkívül − a közbeszerzések, pályázatok kírásai és eredményei összegezhetősége érdekében − technikai fejlesztéssel összevethetővé válnak az adatbázisok.

− A BCE-tanulmány azt is megállapítja, hogy rendkívül gyakoriak az egyszereplős önkormányzati közbeszerzések (Napi Gazdaság, 2013. március 6.). Sokszor említik a Közgép Zrt.-t is mint a pályázatok gyakori nyertesét. Miért van ez így?

− Erről inkább a közbeszerzésen indulókat kellene megkérdezni. A közpénzeket akkor költjük el a leghatékonyabban, ha a lehető legalacsonyabb áron a legmagasabb színvonalú szolgáltatást sikerül elérni. A Közgép nyertes közbeszerzési statisztikái szerint 17 százalékban viszi el az állami pályázati csomagokat, a maradék 83 százalék továbbra is nemzetközi cégeké. Az lenne jó, ha sok magyar vállalkozás, "sok kis magyar Közgép" versengene, a közbeszerzések legalább kétharmadát magyar cégeknek kellene nyerniük, így piaci versenyben szorítanák ki a külföldi vállalatokat, ahogy az a bajoroknál vagy a franciáknál is történik. Ez lenne az európai megoldás, és nem az, hogy a sajtó össztűz alá veszi az egyetlen magyar céget, amely például 10 százalék feletti arányban nyeri meg a pályázatokat.


Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2013.03.15 13:07

T . @meszi9: 2010-he képest törvényesítették a korrupció lehetőségét a közbeszerzési törvény módosítással, a GHV vezető /Nagy Zoltán/indok nélkűli eltávolításával ,a bíróság kormányhű átszervezéssel, a vezető ügyészek eltávolításával. A korrupció nem Magyar betegség nem SZOC-LIB találmány ,de ilyen profi szinten mint nálunk megszervezték kevés helyen van a világon.Az előző Orbán kormány idején a KAC támogatások 30%-os megcsapolása kerűlt bírósági szakaszba és kapott több mint 6-év letöltendőt Székely Zoltán képviselő. A Grippen ügy elhalt, pedig a Svéd főügyész felajánlotta a dokumentumok átadását, de a Magyar FŐÜGYEFOGYOTT nem tartott rá igényt, van ötletem miért. A fejétől büdösödik a hal. DÁVID IBOLYA nyilatkozta 8-évvel ezelőtt,hogy az UT-HÍDÉPÍTÉSI bizniszen a mindenkori kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt 70/30%-ban osztozkodnak, a haja szála sem görbűlt.A KÖZGÉP a világ egyik leghatékonyabb cége,a világ élvonalába tartozik az egyfőre jutó generáltermelés és egyfőre jutó osztalék vonatkozásában.Igaz a tulajdonosok nem jobbikosok,nem szocik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vonkerbaukft, 2013.03.14 12:56

?Tudná definiálni a korrupciót?

Igen, ezt már drága jó Hofi Géza nagyon jól definiálta:

- "a korrupció az amiből kihagynak..."

és ezzel a sok sületlenséggel amit írnak meg nem kell foglalkozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.03.13 17:34

@szkiita: szektás, hantaboy mindig is a korruptságáról volt híres. első kormányzásuk alatt még pályázni se lehetett, hantaboyék jelölék ki a győztest. a szarházi szektásoknak lehet megköszönni a magyar autópályák építésénél tapasztalható csillagászati árakat is: http://magyarnarancs.hu/belpol/versenyhivatali_birsag_az_autopalya-epitotilde_cegeknek_kuzdelem_az_arral-53841

az 1998-as 700 millió / km -ből így lett a szarházi szektásoknak köszönhetően 2002-re 2,2 milliárd / km.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.03.13 17:30

Ennél fordított vagy cinikusabb, még buta, fasiszta ideológiára alapuló duma nem is lehet.

Nemzeti szocializmus, bócs, Nemzeti Idiotizmus rendszere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.13 17:26

A legtöbb korrupció az mszp-szdsz kormányok idején volt ,ezt még Meggyesi Péter is leismerte ....,főleg az szdsz volt egy büdösbogár korrupt párt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html