Megszólalt az államtitkár: szorul a hurok a bankok körül

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint "szorul a hurok a bankok körül" a devizahitelek ügyében, miután az utóbbi másfél hónapban több bíróság az adósok javára döntött.
MTI, 2013. október 16. szerda, 17:52
Fotó: Napi.hu

Rétvári Bence Szekszárdon tartott szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: három nem jogerős és egy jogerős ítélet azt mutatja, hogy a bírósági gyakorlat kezd kialakulni a devizahitelezéssel kapcsolatban. A kereszténydemokrata politikus felidézte: a Szegedi Ítélőtábla szeptemberben kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosításnak nem átlátható a feltételrendszere, ezért az ilyen szerződések érvénytelenek. A Fővárosi Törvényszék első fokon szintén a bankot marasztalta el egy devizahitel ügyében, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig azért nyilvánított érvénytelennek egy hitelszerződést, mert az árfolyamrésre vonatkozó szabályok nem voltak elég pontosak - mondta.

Megemlítette a Pécsi Ítélőtábla döntését is, amely szerint érvénytelenek a kamat- és kezelési költségek egyoldalú megváltoztatását tartalmazó szerződések. Az államtitkár kiemelte: teljesen új, hogy a bíróságok egy-egy rész hiánya miatt a teljes hitelszerződést nyilvánítják érvénytelennek. "Ha a bírósági gyakorlat ebbe az irányba mutat, a bankok kényszerhelyzetben lesznek" - jelentette ki Rétvári Bence. Utalt arra, a Fidesz-KDNP-frakció szeptember elején arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket változtassák meg az ügyfelek javára.

"Bízunk benne, hogy a hátralévő két hétben a bankok belátják, hogy már a bíróságon is tarthatatlan a devizahitelezéssel kapcsolatos korábbi gyakorlatuk" - fogalmazott Rétvári Bence, hozzátéve: a KDNP által fontosnak tartott társadalmi igazságosság nevében megvalósulhat az, hogy egy bank ne tudjon egyoldalúan szerződést módosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.10.16 18:04

Micsoda hatalmi összhang. 10 évig hangoltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html