BUX
39543

Megszólalt az NGM - nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt az NGM az államháztartási törvény felpuhításával kapcsolatban, szerintük minden rendben van Lázár János javaslatával kapcsolatban - írja a Portfolio.

portfolio.hu, Napi.hu, 2016. március 4. péntek, 11:42

"A módosítás - ahogyan annak indoklása is fogalmaz - biztosítja a lehetőséget, hogy valamely kiemelt közfeladat ellátására vonatkozó döntést a kormány abban az esetben is meghozhasson, ha az ahhoz szükséges előirányzat időben csak később biztosítható. Így az előirányzatok a jövőben ott kerülhetnek felhasználásra, ahol a tényleges kiadási szükséglet - akár év közbeni új vagy módosított kormányzati intézkedések végrehajtásával összefüggésben - felmerül.

A módosítás az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét nem érinti, annak kiüresítéséről egyáltalán nincsen szó, hiszen ezáltal csak olyan jogosítványt ad a nemzetgazdasági miniszternek, amelyet a kormány a hatályos szabályozás alapján már most is megtehet. A kormány nem kerülte meg a nemzetgazdasági tárcát a törvényjavaslat kapcsán, azt kormányülésen megtárgyalta, majd az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be." - írja a Portfolio.

Mint arról korábban beszámoltunk napokban a kormány az államháztartási törvény olyan módosítására tett javaslatot, amely gyakorlatilag szabad kezet adna saját magának a költségvetési törvényen felüli költekezéshez. A javaslatot ráadásul nem Varga Mihály, a büdzséért felelős nemzetgazdasági miniszter, hanem Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter vitte a kormány, majd a parlament elé. A javaslatot a jövő héten tárgyalják az Országgyűlésben