Minden tagállamnak szuverén döntése, hogy miként biztosítja a saját határait, de ennek a megoldásnak teljes mértékben összhangban kell lennie az uniós és nemzetközi joggal, illetve tiszteletben kell tartani a migránsokat érintő emberi jogokat. Bertaud ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság nem támogatja semmilyen kerítés felhúzását - "a falakat le kell bontani és nem felépíteni!" A szóvivő azt is hozzátette: alternatív megoldásokat támogat a bizottság a migránshullám kezelésében. Ezzel kapcsolatban konkrétumról nem beszélt, a határvédelemre a legjobb alternatív megoldást a bizottság szerint minden tagállamnak magának kell megtalálnia.

A magyar lépésre válaszként Bertaud elmondta: nincs következő lépés a bizottság részéről, de azt is hozzátette, hogy a menedékkérőket nem lehet elutasítani. E témában a magyar kormánnyal is folyamatos a konzultáció, akárcsak más tagállammal. Hozzátette továbbá, a bevándorlási kérdést EU-szinten kell kezelni és nem tagállami szinten. Magyarországra is figyelnek a megugrott menedékkérelmek miatt, akárcsak más, a bevándorlás által jobban érintett tagállamokra - tette hozzá.

Az idei év első három hónapjában 185 ezer új menedékkérőt regisztráltak az Európai Unió tagállamaiban, több mint felük Németországban és Magyarországon folyamodott menekültstátusért - közölte csütörtökön az Eurostat. Németországban 73 120 új menedékkérelmet nyújtottak be, Magyarországon pedig 32 810-et, ami 40 illetve 18 százaléka az összes új menedékkérelemnek.. Berlinnek csaknem harmadával több kérelmet kell elbírálnia, mint a tavalyi év utolsó negyedében, Magyarországon 2014 utolsó hónapjaihoz képest hatodával emelkedett az új menedékkérők száma. A magyar határt átlépő menedékkérők döntő többsége, 22 830 fő Koszovóból érkezett, jóval kevesebb, 4020 menedékkérő jött Afganisztánból és 2415 Szíriából.