Megszólalt Matolcsy: az egykulcsos adó növelhette a népszaporulatot

A 2011-es költségvetés egy feszes stabil büdzsé volt - mondta Matolcsy György a költségvetési bizottságban.
Papp Zsolt, 2012. január 26. csütörtök, 15:35
Fotó: Napi.hu

Rendkívüli időket élünk, a globális válság új szakaszát éljük meg. Mi magyarok 2010 óta új világot indítottuk, hisz a kormány konszolidálta a 2010-es költségvetés hét százalékos hiányát. 2011-ben egy különleges költségvetési év alakult ki, hisz a kormány döntései után soha nem látott mértékben tért el egymástól az államháztartás folyó és eredményszemléletű hiánya, a magánpénztári pénzeknek köszönhetően - mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottságban tartott meghallgatáson.

Mint ismert, a  folyó hiány a GDP 6,2 százaléka lett, ám a magánpénztárak vagyonának, mint egyszeri tételnek köszönhetően az eredményszemléletű egyenleg a GDP 3 százalékát meghaladó többletet mutat. Az egyszeri tételektől megtisztított hiány a GDP 2,94 százaléka alatt teljesült. Ez egy kézben tartott, feszes stabil költségvetés - fogalmazott Matolcsy, aki szerint az egyszeri tételek mögött az áfa-visszafizetések 250 milliárdos tétele, vagy a Mol 500 milliárdos megvásárlása áll.

Ugyancsak egyszeri tételnek számolja Matolcsy a MÁV 50, a megyei önkormányzatok 196 milliárdos konszolidálását, valamint a Magyar Fejlesztési Bank 120 milliárdos tőkeemelését is. Így lesz a 6,2 százalékos folyó hiányból 2,8 százalékos deficit. Év közben a kormány egyszer 250 milliárdos zárolást hajtott végre, illetve 100 milliárdos csomagot fogadott el szeptemberben - így lett a hiány 1734 milliárd forint.

Az egykulcsos adó megmozgatta a férfiak és nők fantáziáját

Matolcsy a jövőről szólva elmondta, hogy a Széll Kálmán terv 83 százaléka idén már teljesül - így lehet az idei költségvetés hiánya a GDP 2,5 százaléka. Jelentős tartalékok vannak a büdzsében: az általános tartalékon felül 320 milliárdnyi tartalék van még a költségvetésben. (Matolcsy nem említette, hogy a tartalékokat már zárolták, ugyanis másként nem tudták ellentételezni a büdzsében azt a kieső bevételt, amit a GDP-növekedési prognózis 1,5-ről 0,5 százalékra való csökkentésből ered.)

Az egykulcsos adónak hála, már 2011-ben nőtt a foglalkoztatás, fehéredett a gazdaság és nőtt az "adótisztesség" - mondta a szaktárca vezetője. Még nincsenek egyértelmű adatok, de az egykulcsos adórendszernek köszönhetően úgy tűnik, hogy nőtt a népszaporulat is - tette hozzá Matolcsy. Szekeres Imre (MSZP) fölhívta Matolcsy figyelmét, hogy a tudomány mai állása szerint egy gyermek megszületéséig a fogantatástól kilenc hónapnak kell eltelnie - így kissé elhamarkodott dolog a 2011 második félévi születési adatokból túl messzemenő következtetést levonni. Matolcsy megköszönte a tájékoztatást, ám hozzátette, hogy ezzel a szabállyal ő is tisztában van, hisz két gyermek apja. Matolcsy szerint már 2010 nyarán megmozgatta a magyar családokban a férfiak és a nők fantáziáját az egykulcsos adó ígérete.

Vágó szépen kérte, hogy Matolcsy mondjon le

Szekeres Imre, szocialista képviselő az áfaemelés és a progresszív adórendszer visszavonását, valamint a Költségvetési Tanács eredeti állapotban való visszaállítását is kérte. Vágó Gábor, az LMP képviselője arra emlékeztette Matolcsyt, hogy az NGM adatai szerint 404 milliárdos lyukat ütött a büdzsén. Az ellenzéki képviselő arra is emlékeztette Matolcsyt, hogy nincs már jobboldalon sem nívós közgazdász, aki nem bírálná a kormány gazdaságpolitikáját vagy az egykulcsos adót. Vágó szerint fordulatra van szükség, ezért azt kérdezte "Lemond végre a miniszteri posztról?"

Módosítják a jegybanktörvényt

A kormány kész a jegybanktörvény módosítására az EU kérésének megfelelően - mondta Matolcsy György -, így kikerül a jogszabályból az az évtizedes gyakorlat, hogy a monetáris tanács ülésén a kormány képviselője részt vehet tanácskozási jogkörrel. Ugyancsak módosítja a kormány az alkotmányt életbe léptető átmeneti törvényt - amiből törlik a PSZÁF-MNB lépéseinek összevonásának lehetőségét - mondta Matolcsy. A Költségvetési Tanácsot a kormány példátlan módon megerősítette, hisz a KT egyetértése nélkül nem lehet a költségvetést a parlament elé terjeszteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.01.28 10:38

A Fideszben sincs semmilyen gazdasági szakértő, sőt még azt sem tudják, mint a meteorológusok, hogy milyen "idő" lesz a következő 5 napban, azaz ha meghoztak egy döntést, annak milyen következménye lesz.

Először "tető alá hoznak egy döntést", és a "falakat" amiből felépül aztán a "ház", azaz a hatása döntéseiknek, rábízzák az emberekre. De soha se a tetőnél kezdünk építkezni, mint ahogyan soha sem a gomb van először, hanem a kabát!

Azt mondani, hogy az egykulcsos adórendszer miatt több gyerek született, az nem egyszerűen ostobaság, hanem megtévesztése a társadalomnak és hazugság.

Matolcsy egy elmebeteg, pszichopata és beteges hazudozó, analfabéta közgazdász, aki a legelemibb matematikai tehetséggel sincs megáldva.

Hihetetlen hogy ilyen primitív figurák döntéshelyzetbe kerültek, akárcsak a "szerencsejátékos és ötletgyáros" Rogán

Ha valakinek több pénze lett hirtelen, az külföldre viszi és nem gyereket gyárt....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seth64, 2012.01.28 00:57

@jedii: Mivel két éves a lányom mondhatok pár dolgot utóbbi 1 év gazdaságpolitikájáról e tekintetben - első kézből:

1.
Ha a gazdasági helyzetet néztük volna 2009 februárjában, amikor megtudtuk, hogy gyermekáldás elé nézünk, akkor a helyes gazdasági döntés az első abortuszklinika lett volna. De nem azt néztük, mint ahogy sokan mások sem, ezért hülyeség ilyeneket állítani, amit Matolcsy Úr mondott.

2.
A párom abban a pillanatban, hogy GYED-et kapott a régi (magasabb) munkabére helyett, jogosulttá vált az adójóváírásra, mivel a GYED összege erősen maximált. Aki idén GYED jogosult, annak ez az összeg hiányozni fog, a minimálbér emelés ezt az összeget nem kompenzálja, plusz a juttatást terheli majd nyugdíjjárulék is. Ez indítsa be a fiatalokat?

3.
Jelenleg GYES melletti/helyetti állásban gondolkodunk, hogy a megélhetést ne veszélyeztesse az a -40e Ft, amivel a GYES kevesebb a GYED-nél. Jól látható, hogy vagy nevelünk, vagy nevel helyettünk a bölcsőde, és mi dolgozunk a megélhetésért. Itt sehol nem látok gyermekvállalást ösztönző társadalompolitikai elemet a gazdaságpolitikában.

4. A családi adókedvezmények nagyon jók, de igazából arra elegendők, hogy a fenti kieséseket kompenzálják. Mivel a GYED-GYES alacsony összegű juttatások, ezért mindegy, hogy ki mennyit keresett előtte, érinteni fogják (a családokat) a fenti bevételkiesések. Persze vissza is lehet menni dolgozni, de akkor a gyerek a legfontosabb korszakában a szülők helyett a dadusok és nagyszülők lesznek jelen? Miért tenne ilyet a gyermekével (és magával is persze) egy jóravaló szülő?

Nekem amúgy az a véleményem, hogy a gyermekvállalás nem gazdasági, hanem érettségi kérdés. Ehhez lehet támogatást adni, de az alacsony születésszámot az uralkodó, a fiatalokat mérgező felelősségkerülő, továbbá karrier-orientált felfogások okozzák.

Ez miatt Matolcsy Úr kijelentése sajnálatosan nevetséges, és kínosan ostoba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedii, 2012.01.27 19:35

@thony: Az e réteg ,amelyiknek jelentősen nőtt ajövedelme a 16%-os adó miatt ,az nem vesz meg minden baromságot a boltban ,mert nem olyan hülye fogyasztó minta többi ,sokan ezek közül megtakarítanak!!meg persze ők is törlesztik a megnövekedett hiteleiket, mert a plusszból tudják!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.01.27 16:52

...akkor az egykulcsos adó által generált megnövekedett népszaporulattal jön az "elrugaszkodás" éve 2012-ben...ha jól értem a mestert...vagy nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.01.27 16:21

Matolcsy ezt benézte, ekkora baromságot régen nem mondottak....mondott valamit, de jobb lett volna hallgatni..

Én Ratkó Annának jobban hiszek.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html