Megszólalt nyugdíjügyben Orbán Viktor

Gyermekéhezésről, határig érő autópályákról, az 55 évnél idősebb férfiak korai nyugdíjazásáról, munkaerőpiaci perspektíváiról kérdeztek többek között a képviselők az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben.
MTI, 2015. november 9. hétfő, 18:20
Fotó: Napi.hu

A ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig, s ugyan az intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei - válaszolta képviselői kérdésre Orbán Viktor a hétfői ülésnapon. Azt is elmondta, vizsgálják a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot.

A férfiak korai nyugdíjazásáról Orbán kifejtette, a mostani kormány ezt nem támogatja, mert tönkretenné a magyar gazdaságot. Senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt ő sem tartja ideálisnak - fogalmazott.

Magáncégeknél is életpályaszerű megoldás kell

Olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatunk, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját - jelentette ki. Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy fizikailag nem tökéletes állapotban is" értelmes munkát végezhessenek az érintettek - közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.

Gyermekéhezés kapcsán Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, "tehát nem éhezhet", függetlenül a szülei anyagi helyzetétől - válaszolta a gyermekéhezés felszámolásáról kérdező képviselőnek a miniszterelnök. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint - közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer. Kijelentette: az elmúlt 25 évben messze a Fidesz-KDNP-kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

Novemberben közszolga életpályamodell-javaslat

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közszolgák életpályamodelljét firtató felvetésre úgy reagált: novemberben beterjesztik az Országgyűlés elé a területi közigazgatásban dolgozók új életpályamodelljére vonatkozó javaslatot, amelyről az ágazatért felelős Kovács Zoltán államtitkár ötpárti egyeztetést fog kezdeményezni.

Az agrár-környezetgazdálkodási programmal kapcsolatban Lázár elmondta, 2017-ben ismét megnyitják a pályázatot, most 174 milliárd forintra lehet pályázni, 64,5 milliárd forint pedig ökogazdálkodásra fordítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.11.11 20:29

@mirko:
"Magyar betegség, ha valaki azt mondja, hogy szereti a munkáját, úgy néznek rá mint a marslakóra."

Persze, mert ezt a szentimentalizmust (is) ki kell írtani végre a fejekből.
A munkát/munkahelyet nem kell szeretni, sőt nem is szabad szeretni.
Aki szereti munkáját az érzelmileg befolyásolt lesz, stresszhelyzetben rosszul méri fel majd a körülményeket és ezért ROSSZ DÖNTÉSEKET FOG HOZNI.
Következmény: emberéleteket veszélyeztet vagy komoly anyagi kárt okoz. Vagy mindkettőt egyszerre és még csak érteni sem fogja, hogy mi történt.

Én nem (sem) szeretem a munkámat, de nem is utálom. Azért járok be munkahelyemre és végzem el a feladataimat, mert megfizetnek ezért. Én tudást adom a munkaadómnak, a megbízóm/munkaadóm meg cserébe pénzt nekem.
A közvetlen és magasabb szintű VEZETŐIM (nekem nem főnökeim vannak) ezt tudják és értékelik is és kifejezetten ilyen embereket keresnek.
Állásinterjún a "szeretem", "szeretném" szavak mínusz pontokat jelentenek.
Üdv a valóságban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.11 18:10

T. @pastorius: ""előbb kellett volna meggondolni ""
A gondolkodáshoz ÉSZ is szükségeltetik,ugye egyetértünk.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.11 18:08

@nyaa81: A nők 40-éves munkaviszony utáni nyugdíjazás igazi célja a munkanélküliség csökkentése volt ami 130 000 fővel csökkentette a munkanélküliséget.
Az állami alkalmazottak nem csökkentek mert a 2002-es 860 000 fő jeleneleg többmint 1 050 000 ftő . Az állami alkalmazotti arány Magyarországon 23,9 % a
Cseheknél, Lengyeleknél, Szlovákoknál 15-15 % az Osztrákoknál 11 % Németeknél 8 %.
Nem véletlen a létszám és ahhoz tartozó költség növekedés.
Nem az első eset amikor az ORBÁN kormány szembe megy a logikával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa81, 2015.11.11 11:49

pastorius :előbb - utóbb megszüntetik a nőkét is szerintem, nem kell a végtelenségig a közszférában létszámot csökkenteni.. Csak ugye most a Ratkósok miatt sokan voltak ők is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.11.11 11:23

@pastorius:

de ez még a többi nővel kapcsolatban is igen nagy megkülönböztetés..és ennek semmilyen objektív alapját nem látom
szóval igen diszkriminatív intézkedés volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html