A ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig, s ugyan az intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei - válaszolta képviselői kérdésre Orbán Viktor a hétfői ülésnapon. Azt is elmondta, vizsgálják a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot.

A férfiak korai nyugdíjazásáról Orbán kifejtette, a mostani kormány ezt nem támogatja, mert tönkretenné a magyar gazdaságot. Senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt ő sem tartja ideálisnak - fogalmazott.

Magáncégeknél is életpályaszerű megoldás kell

Olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatunk, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját - jelentette ki. Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy fizikailag nem tökéletes állapotban is" értelmes munkát végezhessenek az érintettek - közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.

Gyermekéhezés kapcsán Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, "tehát nem éhezhet", függetlenül a szülei anyagi helyzetétől - válaszolta a gyermekéhezés felszámolásáról kérdező képviselőnek a miniszterelnök. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint - közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer. Kijelentette: az elmúlt 25 évben messze a Fidesz-KDNP-kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

Novemberben közszolga életpályamodell-javaslat

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közszolgák életpályamodelljét firtató felvetésre úgy reagált: novemberben beterjesztik az Országgyűlés elé a területi közigazgatásban dolgozók új életpályamodelljére vonatkozó javaslatot, amelyről az ágazatért felelős Kovács Zoltán államtitkár ötpárti egyeztetést fog kezdeményezni.

Az agrár-környezetgazdálkodási programmal kapcsolatban Lázár elmondta, 2017-ben ismét megnyitják a pályázatot, most 174 milliárd forintra lehet pályázni, 64,5 milliárd forint pedig ökogazdálkodásra fordítható.