Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök szerint "Soros György egyeteme" szabálytalanul működik Magyarországon, hiába milliárdos valaki, akkor is be kell tartania a szabályokat. Szerinte azért csal a CEU, mert úgy ad ki amerikai diplomát, hogy erre nincs felhatalmazása. Ilyen felhatalmazást szerinte csak egy kétoldalú magyar-amerikai állami szerződés adhatna.

Az, hogy lesz-e fél év múlva CEU (Magyarországon), a kétoldalú magyar-amerikai tárgyalásoktól függ. A CEU-val nem tárgyalnak, az egyetemnek a törvényeket kell betartania - tette hozzá Orbán. A magyar egyetemekkel szemben nem fair, hogy a CEU amerikai és magyar diplomát is ad ki egyszerre, míg a magyar egyetemek csak magyar diplomát.

A műsorvezető felhívta a miniszterelnök figyelmét  arra, hogy ez nem két diplomát jelent, hanem olyan okiratot amelyet az USA-ban is elfogadnak honosítás nélkül, ám ezzel a kijelentéssel a miniszterelnök vitába szállt, mondván, a CEU igenis két különböző diplomát ad.

A CEU - avagy Orbán szavaival a "Soros-egyetem" - elleni kormányzati támadás kedden kezdődött, amikor a kormány benyújtott a parlamentnek egy törvényjavaslatot, amely nem engedné meg a budapesti intézménynek, hogy Amerikában elfogadott képzést folytasson, és ott is elismert diplomát adjon ki. Így elvesztené vonzerejét Magyarország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézménye.

Fontos kitétel még, hogy a javaslat szerint Magyarországon csak akkor működhet külföldi egyetem, ha erről kormányközi szerződést kötöttek. Azaz politikai döntés lenne az, hogy működhet-e itt a CEU vagy sem. Ha a magyar kormány nem akarja, akkor egyszerűen csak nem ír alá egy ilyen szerződést.

A miniszterelnök törvény benyújtása óta Máltán tartózkodott az Európai Néppárt közgyűlésén. A mai interjú az első hazai megnyilatkozása az ügyben.

Tovább támadja a civileket Orbán

Magyarország bevándorlásügyben az első pillanattól kezdve a jó kérdéseket tette fel és a jó válaszokat adta meg, a Nyugat pedig egy-két év késéssel követ bennünket - mondta Orbán Viktor. A kormányfő az interjúban erkölcsileg tarthatatlannak nevezte a nem kormányzati szervezetekkel (ngo), nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos helyzetet, kijelentve, hogy ezeknek semmi közük a civil szervezetekhez. Megtámadják a határt védő magyar rendőröket, katonákat, ráadásul "nem vetik meg a pénzt" sem, "egy jól kiépített migránsbiznisz is zajlik" - fogalmazott.

Példaként hozta, hogy a két bangladesi menedékkérő ügyében hozott strasbourgi bírósági ítélet miatt ki kell fizetni egy nemzetközi hálózatnak a perköltségét. Ezt úgy értékelte, hogy ez a szervezet "nyerészkedett rajtunk", ami "migránsbiznisz", és ennek véget kell vetni. Azt is mondta, hogy meg kellene reformálni a strasbourgi bíróságot - írja az MTI.