Megszólalt Orbán a válságtanácskozás után

Orbán Viktor kormányfő Simor Andrással folytatott pénteki tárgyalását követően azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom megerősítése érdekében. A kormány nem zárolja a bankbetéteket.
MTI, 2012. január 6. péntek, 11:06
Fotó: Napi.hu

A kormányfő ezt újságírók előtt azt követően mondta el, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével. Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és a jegybank naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében - tájékoztatott.

Orbán Viktor közlése szerint a megbeszélést a jegybank elnöke kezdeményezte. A miniszterelnök kijelentette, a kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. A miniszterelnök arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában.

A miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott pénteki egyeztetést követően újságíróknak elmondta: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ennek érdekében a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Kiemelte: Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja. Orbán Viktor jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra.

Kizárólag a jegybank rendelkezhet a devizatartalékról

Orbán Viktor szerint a Simor Andrással folytatott pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti.

A "vitatott jegybanktörvény" is kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".

A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről "van egy vita", amelyet az "Európai Unióban szokásos módon" kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán: nem zároljuk a bankbetéteket

A miniszterelnök a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem zárolja a bankbetéteket és nem használják fel a jegybank devizatartalékait - tudósított az Index. Péntek reggel Giró-Szász András a köztelevízióban úgy nyilatkozott: a kabinet garantálja a magánszemélyek bankbetéteit, határozottan cáfolnak minden olyan hírt, amely ilyen lépésekről szól.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csuszlag, 2012.01.08 18:48

@razarus: Nem tudom, én a gazdával beszélgettem, és nem értettem, hogy ez hogy lehet.
A víz olyan 4 m körül elérhető volt.
Minden esetre fura, főleg, hogy utána azt hallottam, hogy kint támogatják az öntözést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csuszlag, 2012.01.08 18:45

@Blama: Ja, azt elfelejtettem, még megemlíteni, hogy nem azzal van a baj, hogy sok a bölcsész, hanem lassan már csak bölcsész van :) (költői túlzás)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csuszlag, 2012.01.08 18:41

@Blama: Nincs magyar leánya. És soha nem jönnek ide az biztos.
A 150-ben is lehet valami.
Demagóg az a demokrata?
Már értem ezt a gyurcsány vonulatot a demokratikus kartácsával :D:D
Azért azt ne felejtsük el, hogy a németek a szuper technikájuk ellenére is egész jól állnak foglalkoztatottsági adatokkal.
Csak így demagógice......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vipera, 2012.01.08 18:40

@razarus: Pont ez az. A helyi pénzzel nem vágod le a kígyó fejét. Fél megoldás. Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2012.01.08 18:29

A GMO-s novenyekkel nem maga a GMO a gond, hanem az, hogy ezek a novenyek "megfertozhetik" a helyi, oshonos rokonfajtakat, akar termeszetes kornyezetukben elo, osi novenyfajokat is. Ez volt a legfobb kfogas idahaza is.
Ez elvleg realis eshetoseg, de ha az EU piac beteriteserol beszelunk, akkor bizony minden esleyt meg kell(ene) ragadni.
-----------
@csuszlag:
Amennyire tudom, nem az EU szed lovet ezert, hanem a helyi vizugyi tarsulatok szoktak ezt lehuzosdit meglepni. (Aroktisztitasert is szednek lovet, evente!)
Az egyik, tolem kb fel oranyira levo videki varos koruli foldeken tavaly nyaron ujitottak fel a viznyeroket es a fejeket, az ontozorendszerrel egyutt.
Az nem valami kiemelt kezelesu vizvedelmi ovezet volt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html