A kormányfő ezt újságírók előtt azt követően mondta el, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével. Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és a jegybank naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében - tájékoztatott.

Orbán Viktor közlése szerint a megbeszélést a jegybank elnöke kezdeményezte. A miniszterelnök kijelentette, a kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. A miniszterelnök arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában.

A miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott pénteki egyeztetést követően újságíróknak elmondta: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ennek érdekében a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Kiemelte: Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja. Orbán Viktor jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra.

Kizárólag a jegybank rendelkezhet a devizatartalékról

Orbán Viktor szerint a Simor Andrással folytatott pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti.

A "vitatott jegybanktörvény" is kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".

A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről "van egy vita", amelyet az "Európai Unióban szokásos módon" kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán: nem zároljuk a bankbetéteket

A miniszterelnök a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem zárolja a bankbetéteket és nem használják fel a jegybank devizatartalékait - tudósított az Index. Péntek reggel Giró-Szász András a köztelevízióban úgy nyilatkozott: a kabinet garantálja a magánszemélyek bankbetéteit, határozottan cáfolnak minden olyan hírt, amely ilyen lépésekről szól.