BUX

Megszólalt Orbán nyugdíjügyben

A vita eldőlt: kár olyan illúziót kelteni, hogy ez a helyzet - akár alkotmánybírósági döntésekkel - megváltoztatható lenne - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a 97 százalékos „eredmény" a „hatalmas" siker bizonyítéka.

Papp Zsolt, 2011. február 2. szerda, 15:00

A „nyugdíjrendszer harmadik pillérének kiiktatása indokolja ezt a sajtótájékoztatót. Ez egy újabb kiemelkedő és példátlan összefogás" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a magánpénztári rendszer szétverése nélkül nem lett volna fenntartható a magyar nyugdíjrendszer.Ez a lépés kellett ahhoz, hogy megmentsük a magyar nyugdíjrendszert az összeomlástól - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nagyon közel volt az a helyzet, hogy a magyar állam nem tudott volna nyugdíjat fizetni.

A második lépés az államadósság csökkentése, így Magyarország nem tartozik majd azok közé az országok közé, amelyek adósságválságba kerülnek a következő években. Orbán ugyanakkor azt is kiemelte, hogy még nem ért véget a világgazdasági válság - jöhetnek újabb kellemetlen hullámok.Visszatér az államba vetett bizalomA miniszterelnök szerint az, hogy az érintettek 97 százaléka „visszalépett" az állami nyugdíjrendszerbe, arra utal, hogy visszatér az államba vetett bizalom. Orbán szerint a magyar államigazgatás is jól állta a sarat, hiszen fennakadás nélkül sikerült lebonyolítani az nyilatkozattételeket.A miniszterelnök azt, hogy az a több mint százezer ember, aki magán-nyugdíjpénztári tag maradt, arra bizonyíték, hogy "egyetlen ember sem maradt le a választás lehetőségéről technikai okokból." Jön az egyéni számlás rendszerA következő néhány hónapban az ONYF kialakítja az egyéni számlákat, amely átláthatóbbá és érthetőbbé teszi a magyar nyugdíjrendszert. A miniszterelnök szerint az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kabinet.A vita eldőlt: kár olyan illúziót kelteni, hogy ez a helyzet - akár alkotmánybírósági döntésekkel - megváltoztatható lenne. Ezt nem csak úgy mondom, mint alkotmányjoghoz kicsit értő ember - hanem az új alkotmány egyik előkészítője - fogalmazott a miniszterelnök.