Megszólalt Varga: ennyire fájna a Brexit Magyarországnak

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból várhatóan 0,3-0,4 százalékkal fogná vissza a magyar gazdasági növekedést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a 2017-es költségvetésről tartott sajtótájékoztatón.
MTI, 2016. június 13. hétfő, 16:41
Fotó: Napi.hu

A miniszter az újságírók kérdéseire elmondta, hogy a gazdasági tárca belső elemzést készített egy esetleges brit kilépés gazdasági hatásairól. A Brexitnek lenne egy közvetlen hatása, amely a magyar-brit gazdasági kapcsolatokból fakad, a másik hatás az unión keresztül érné a gazdaságot, mivel Nagy-Britanniának speciális szerepe van az unió kereskedelmében, gazdaságában, támogatási programjaiban.

A szaktárca elemzése elsősorban a külkereskedelmi forgalom nagyságát, a brit gazdaság európai gazdaságra gyakorolt hatását mérlegelte. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy Nagy-Britannia az unió nettó befizetői között van, kilépése érintheti azt a támogatási politikát is, amely Magyarország számára most rendkívül kedvező, nettó támogatotti pozíciót jelent - fejtette ki a miniszter.

Az esetleges kilépésnek további olyan hatásai is lennének, amelyeket nagyon nehéz megbecsülni, ilyen például, hogyan alakul a foglalkoztatás, munkavállalás Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Királyság Magyarország tíz legfontosabb külkereskedelmi partnere között van, az itteni brit befektetések aránya is jelentős. Most nehéz megbecsülni, hogy egy Brexit-döntés esetén milyen folyamatok indulhatnak el Nagy-Britannián belül, lehet-e például a pénzügyi szolgáltatásokban olyan európai kitelepülésre számítani, ami az adott országnak gazdasági növekedésben hozhat - fejtette ki a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK