Hiába hazudta a nemzetgazdasági miniszter, hogy nem lesz költségvetési kiigazítás: Magyarország újabb megszorítások elé néz - - reagált Varga Mihály mai bejelentésére Burány Sándor, a Költségvetési bizottság MSZP-s elnöke. Véleménye szerint a tárcavezető ma nemcsak azt ismerte be, hogy a Fidesz-kormány választási költségvetést készített 2014-re, hanem azt is, hogy felesleges presztízsberuházásokra költötték az adófizetők pénzét.

Megdöbbentő, hogy a kormány a költségvetés tarthatatlan helyzete ellenére nem akarja bevezetni az állami megrendelésekből származó extraprofitot sújtó különadót, amelyből évente 50 milliárd forint állami pluszbevétel származna.

Kérdés, hova sújt le a kormány az újabb 110 milliárdos megszorítással. A kormányzati luxusautó-beszerzések leállítása nem oldja meg a költségvetés hiányát, az viszont elfogadhatatlan, hogy megint az elmúlt években kivéreztetett egyetemek vagy a kórházak forráskeretét csökkentsék. Az MSZP szerint "hiába hazudta a nemzetgazdasági miniszter, hogy nem lesz költségvetési kiigazítás", Magyarország újabb megszorítások elé néz - fogalmazott Burány.

A ma bejelentett zárolásokkal egyértelművé vált, amit már korábban is mondtunk: a költségvetés fenntarthatatlan, a kormány dilettáns gazdaságpolitikát folytat, a számlát pedig végül a magyar családok fizetik meg, most épp egy 110 milliárdos megszorítással - fogalmazott Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a megszorításokra részben azért kerül sor, hogy az önkormányzati választások előtt mesterségesen "felfújhassák" a közfoglalkoztatást, kampánycélokra használva föl a kiszolgáltatottságban és egzisztenciális függésben tartott közmunkásokat.

A devizahitelesek helyzetét továbbra sem akarja rendezni a kormány, a korábban bejelentett intézkedéseket az önkormányzati választás utánra tolta el. Ismét késlekednek, és elodázzák a problémát. A mostani megszorításnak növekedési áldozata is lesz, hiszen a kormány a beruházásokon is spórolni akar, amik pedig középtávon a növekedés garanciái lehetnének - sorolta Pápa, aki felszólítja a magyar kormányt: mondja el részletesen, mely területeken tervez megszorításokat bevezetni, és miért van szükség ezekre.