Megszorító intézkedéseket sugallt Orbán

Félszázalék a jövő évi növekedés felső határa, a kormány viszont nem a teljes tartalék terhére gondolná át a költségvetést - mondta Orbán Viktor kormányfő. Fellegi kormánytag maradhat, hogy kellő súllyal vehessen részt az IMF-tárgyalásokon.
NAPI, 2011. december 11. vasárnap, 19:08
Fotó: Napi.hu

Orbán az EU-csúcsról

Felelőtlen kaland lenne úgy csatlakozni az EU-csúcson felvetett kormányközi megállapodáshoz, hogy még nem ismerjük a pontos részleteket - mondta Orbán Viktor kormányfő a szombat délben felvett és vasárnap este az m1-en levetített Betlen Jánosnak adott vezette interjúban.

Ha a devizaövezet tagjai nem állnak rá a mostani brüsszeli csúcs által kijelölt útra, akkor tönkre mennek, ilyen szempontból nekik nincs választásuk. Egy fokkal egységesebb gazdaságpolitikára van szükségük, amelynek a vége a politikai unió is lehet. Kilenc további ország van, akik most még nem tudnak vagy még nem akarnak csatlakozni az euróhoz, ezek az országok megvitatják a saját Országgyűlésükön a döntést. Ebbe a csoportba tartozik Magyarország. A harmadik csoport, amely teljes mértékben elutasítja a javaslat elfogadását, az egyfős, és azt az Egyesült Királyság alkotja.

Korábban az EU-s csúcson az a hír terjedt el, hogy Magyarország is a megegyezést elutasító csoportba tartozik - ezért merült fel a beszélgetésen a kérdés.

Nem csak a tartalékok terhére alakítanák át a büdzsét

A költségvetés átalakítása kapcsán a kormányfő elmondta, hogy mind a GDP-ütemet, mind a forint euróval szembeni árfolyamát újragondolja a kormány. A jelenlegi makropálya másfél százalékos növekedéssel számol, a jelenlegi helyzet alapján viszont félszázalék tűnik a felső határnak. Ennek oka, hogy az eurózóna országai rosszabbul teljesítenek, mint arra korábban számítani lehetett. Ráadásul ha az eurózóna országai nem tudják megerősíteni gyorsan a devizaövezetet, márpedig úgy tűnik, ebbe az irányba haladnak a folyamatok, akkor a korábbinál jóval gyengébb forinttal kell újraszámolni a költségvetést.

Bár a kormány - ehhez hasonló esetre felkészülve - jelentős tartalékkal tervezte meg a költségvetést, a cél az, hogy úgy alakítsák át a büdzsét, hogy későbbre is maradjon tartalék a problémák kezelésére. (Mindez a Napi Gazdaság Online írása alapján további megszorításokat jelent.)

A bankok nem biztos, hogy túlélnék a kormány javaslatait

A válság terheit szét kell osztani a teljes társadalmon, beleértve a bankokat és a multinacionális vállalatokat is. Mindeközben meg kell erősíteni a középosztályt, a családokat, a devizahitelek végtörlesztése is ezt szolgálta. Ezért olyan az adórendszer, amilyen. Ugyanakkor minden olyan tényezőt, amely újratermeli Magyarország adósságát, át kell alakítani. Ez biztosítja, hogy 2013 Magyarországon az elrugaszkodás éve legyen - vázolta Orbán.

A bankoknak is érdeke, hogy közösen kitaláljanak a kormánnyal a devizahitelesek helyzetét kezelő megoldást. Azt a megoldást amit a kormány javasolt ugyanis nem biztos, hogy túlélnék. Ilyen politikát kevesen csináltak ebben az országban, de ilyen helyzetet kevesen is örököltek. Az út nem könnyű, azonban Magyarország meg fog állni a lábán, szemben más országokkal, akik nem lépték meg azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország meglépett.

Fellegi maradhat a kormányban?

A kormányfő méltányolta, hogy Fellegi Tamás a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárcavezetője úgy látta, egyszerre nem lehet megoldani a minisztérium vezetését és az IMF-fel folytatott tárgyalás irányítását, ugyanakkor neki a kormányban kell maradnia, hogy kellő súllyal tudja képviselni a magyar álláspontot. A döntés részleteit hétfőn ismertetik.

A miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy lemondásával nem gyengülne az IMF-delegáció súlya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gergopapa, 2011.12.12 10:24

"Megerősíteni a középosztály". Magyarországon kik tartoznak ide? Középosztályon alul már nem ember az ember, inkább a kisebb jövedelemmel rendelekző embereket kell adóztatni, pénzt elvonni stb.. miközben a jómóduakat tovább gazdagítják??? Ez már röhej!!!!!!! Tényleg "Banánban" élünk. Mindenesetre kíváncsian várom az újabb fejleményeket!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2011.12.12 09:55

Én ezt az elrugaszkodás évét hallottam már. Nem 2010 volt az az év. Elrugaszkodtunk a szakadékba. Csak röhögnöm kell azon, hogy problémájuk van az euro tagoknak és ezért gyöngül a forint. A zlotyi miért nem gyengül? Ideje lenne már beismerni Magyarországnak még egyetlen kormánya sem ártott annyit, mint a mostani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.12 07:36

Egyébként maga Orbán Viktor a 325.-Ft-os kérdés.
Tegnap megadta a választ erre, Magyarország recesszióba kerül és nőni fog a kamat és gyengülni a forint.

Ha Merkelnek rossz tanácsadói vannak, akkor Orbánnak selejt jutott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.12 07:23

@Patkan:
Ausztriába járt pszichológushoz, beteg ember ő és nem csak agyilag értem..

Visszagondoltam őseinkre és azon gondolkodom, hogy Nagy Lajos vagy Szent László, de legyen Mátyás is benne, bár ő zsarnok volt rendesen, nem volt egy igazi tökös magyar "uralkodója" a nemzetnek, magyart mondok és szándékosan nem gondolok itt Maria Therese-re...

Próbálkoztak többen is, de sikeres magyar nem volt, aki méltó tisztességben párnák között halt volna meg.

Ez van..csótány a magyar és kannibál, mert egymást falják fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Patkan, 2011.12.12 06:57

királynak és dikinek vízionálja a beteg magát,sajnos a beutalási helyeket megszüntette ,irány ausz tria:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html