A legrosszabb forgatókönyv szerint ha a párt nem kap részletfizetési lehetőséget, akkor megindulhat a csődeljárás, amelynek végén felszámolnák a szervezetet.

Ha a pártot fel kellene számolni, akkor a Jobbik frakciója is megszűnne. Akkor hiába alapítanának újabb pártot más néven, nem alakíthatnának frakciót és a már meglévő sem futhatna az újabb párt neve alatt, tehát állami támogatást akkor sem kaphatnának - írta a portál.

Hitelt sem adnak a bankok a pártnak, pedig a Jobbik korábban próbálkozott hitelfelvétellel is.

A párt egyébként negyedévente kapott volna körülbelül 150 millió forint állami támogatást, de ez nem érkezik meg júliustól. A törvény azt írja elő, hogy ha egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor annak értékét (331 millió jelen esetben) egyrészt be kell fizetnie a költségvetésnek, másrészt ugyanennyivel csökkenti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását. Így áll össze a 662 milliós szankció.

A tartozásból 330 milliót a NAV követel a párttól, így még az adóhatóságnál reménykedhetnek részletfizetésben. A Magyar Posta Zrt.-nek emellett 60 millióval tartoznak, és elképzelhető, hogy ezt sem tudják törleszteni, így a cég felszámolási eljárást is indíthat ellenük. Ha a NAV hajtja be követelését, akkor a vagyontárgyaikat is elveszíthetik.

Eközben elkezdődtek az elbocsátások a Jobbiknál, leginkább az országgyűlési képviselők mellett dolgozó szakértőktől váltak meg. Az is biztosnak tűnik, hogy a 2019. május végi európai parlamenti választásokra nem tud a párt érdemi kampányt folytatni, mert még a facebookos hirdetések finanszírozása is komoly tehertétel a számára.

Fotó forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor.